Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πού ξοδέψαμε λιγότερο και πού περισσότερο στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Πού ξοδέψαμε λιγότερο και πού περισσότερο στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2017, 05:10
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μπορεί η «οικονομία των δεικτών» να προσφέρει διάφορα επιχειρήματα στις κρισιακές κυβερνήσεις για πανηγυρισμούς, αλλά οι αριθμοί στα νοικοκυριά, δεν ευημερούν καθόλου. Το 2016, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μειώθηκαν και πάλι κατά 2,5% σε σχέση με το 2015, συνεχίζοντας την καθοδική τάση των εννέα τελευταίων χρόνων. Κοινώς, ας το πάρουμε χαμπάρι: έχουμε κρίση συνεχιζόμενη και η έξοδος από αυτή, τουλάχιστον με τις πολιτικές που ακολουθούνται, προϋποθέτει ότι οι πολίτες δεν θα ευημερούν.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος, η μέση μηνιαία δαπάνη έχει μειωθεί κατά 800 εκατομμύρια περίπου, μέσα σε 8 χρόνια. Ο κόσμος δεν κάνει «σκόντο» στα είδη διατροφής και μειώνει τσιγάρα, ποτά, ένδυση, εξόδους, ακόμα και δαπάνες για εκπαίδευση.

Ας δούμε τους αριθμούς της Ηπείρου: το 2016, τα νοικοκυριά δαπάνησαν 1,239 εκατ. ευρώ έναντι 1,297 το 2015.

  • Στα είδη διατροφής, δαπανήσαμε 289,75 εκατ. (291,07 το 2015). Για τους λάτρεις των συγκεκριμένων αριθμών, ξοδέψαμε 1,87 εκατ. ευρώ σε πίτσες και πίτες, ποσό συγκλονιστικά χαμηλότερο από το 2015
  • Σταθερή παραμένει η δαπάνη για κρέας πουλερικών, ενώ μια κατηγορία που έχει αύξηση το 2016, είναι το γάλα. Αντίθετα, ελαφρά μειωμένη είναι η δαπάνη για το τυρί.
  • Στα πραγματικά… ενδιαφέροντα, για καφέ ξοδέψαμε το 2016 γύρω στο 1 εκατ. ευρώ λιγότερο από το 2015. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο αλκοόλ, με ταυτόχρονη αύξηση στο κρασί. Επίσης, καπνίσαμε περίπου 2 εκατ. ευρώ λιγότερα και αγοράσαμε λιγότερα ρούχα και παπούτσια.
  • Ένας τομέας που είχε αύξηση, ήταν οι εργασίες συντήρησης κατοικιών, ενώ εύκολη μαντεψιά είναι η μεγάλη μείωση της δαπάνης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα νοικοκυριά   στρέφονται κυρίως στο ρεύμα για τη θέρμανση, καθώς (και εδώ είναι η έκπληξη), το μερίδιο των στερών καυσίμων είναι σχετικά μικρό. Ακόμα και η δαπάνη για καυσόξυλα μειώθηκε.
  • Αυξημένες σημαντικά ήταν οι δαπάνες για την υγεία στην Ήπειρο, το 2016.
  • Ακόμα, τζογάραμε περισσότερο, αγοράσαμε ελαφρώς λιγότερες εφημερίδες και βιβλία και εκεί που παρατηρείται μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις (σε αντίθεση με την πανελλαδική εικόνα), είναι στην εκπαίδευση, στα ιδιαίτερα μαθήματα, στα φροντιστήρια Β’ βάθμιας και στις ξένες γλώσσες.
  • Μια άλλη επίσης χαρακτηριστική εικόνα, είναι ότι οι δαπάνες για την «καθημερινή έξοδο» στα Γιάννενα, δηλαδή σε τσιπουράδικα, ταβέρνες κ.λπ. κυριολεκτικά καταποντίστηκαν.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back