ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πότε θα επιτευχθεί το «τείχος ανοσίας»;

Εικόνα του άρθρου Πότε θα επιτευχθεί το «τείχος ανοσίας»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2021, 11:28
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ανάκαμψη των εμβολιαστικών ρυθμών στην Ελλάδα εδώ και πέντε μέρες, αντί να καταλαγιάσει τα πολιτικά πνεύματα, τα έχει οξύνει εκ νέου. Κυρίως η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να διαχειριστούν τους αριθμούς με επικοινωνιακό τρόπο, προς επίρρωση των επιχειρημάτων της.

Η μεν κυβέρνηση, με αρκετά υποκριτικό τρόπο χρησιμοποιεί πλέον… πραγματικά στοιχεία, δραττόμενη της αύξησης των ρυθμών σε επαρκή επίπεδα. Δεν το έκανε τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, καθώς οι αριθμοί δεν τη βοηθούσαν και συνήθως, ανακοίνωνε επικοινωνιακές ανακρίβειες.

Η δε αντιπολίτευση καταφεύγει τώρα σε ευρύτερες συγκρίσεις, αντί για την ΕΕ στον ευρωπαϊκό χώρο, για να υποστηρίξει ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα καθυστερεί.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Ο εμβολιασμός έχει όντως καθυστερήσει πολύ στην Ελλάδα. Οι διάφορες κυβερνητικές ανακοινώσεις που υπόσχονταν εκατομμύρια εκατομμυρίων δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο αποδείχθηκαν ανακριβείς. Ο στόχος δε της «ανοσίας 70% τον Ιούνιο», δεν επιτεύχθηκε. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα υπεύθυνη για το επικοινωνιακό χάος που δημιούργησε, όχι όμως για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Γι αυτό, υπεύθυνη είναι η ΕΕ και σε δεύτερη φάση, οι κυβερνήσεις που επέλεξαν να κινηθούν αποκλειστικά και μόνο με βάση τις συμφωνίες της.

Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο ρίσκο καθώς ο τουρισμός θα ξεκινήσει ξανά και μαζί του, οι περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, με το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού να είναι χαμηλά, περίπου στο 12%. Μπορεί οι συγκρίσεις να βάζουν την Ελλάδα σε μια σχετικά καλή κατάταξη στην Ε.Ε., αλλά δεν πρόκειται για ανταγωνισμό «με το τι γίνεται έξω». Το κυβερνητικό επιχείρημα με την παράθεση κατατάξεων της Ελλάδας σε πίνακες εμβολιασμών, μπορεί να καταμαρτυρά ότι η διαδικασία γίνεται με καλούς ρυθμούς πλέον, αλλά δεν πρόκειται ούτε για διαγωνισμό, ούτε για διοικητικό ζήτημα. Είναι υγειονομικό και η Ελλάδα, όπως και πολλές ακόμα χώρες, είναι χαμηλά στην εμβολιαστική διαδικασία.

Το πραγματικά θετικό είναι ότι από την προηγούμενη Τετάρτη 5 Μαΐου, οι δόσεις «τρέχουν» με ένα ρυθμό γύρω στις 110.000 ημερησίως, μοιρασμένες εξίσου ανάμεσα σε πρώτες και δεύτερες.

Με αυτό το ρυθμό, στα τέλη Ιουλίου θα έχουν χορηγηθεί συνολικά, μαζί με τις ήδη χορηγηθείσες, περίπου 12 εκατ. δόσεις. Υπολογίζοντας ότι το ποσοστό πλήρους κάλυψης θα πρέπει να φτάσει το… 200% στον πληθυσμό, καθώς κάθε άτομο λαμβάνει δύο δόσεις για να είναι πλήρης ο εμβολιασμός, αυτός ο αριθμός -να έχουν χορηγηθεί δηλαδή 14 εκατ. δόσεις εμβολίου, πρώτες και δεύτερες για το 70% εμβολιασμού- θα έχει επιτευχθεί, πάντα με το σημερινό «βήμα», κάπου προς τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Από αυτό τον αριθμό θα πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 1,3 εκατ. δόσεις του εμβολίου Johnson&Johnson, τις οποίες υπολογίζει να παραλάβει η Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο και «κατεβάζουν» χρονικά το ποσοστό ολοκλήρωσης του εμβολιασμού. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να έρχονται με τους σημερινούς ρυθμούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back