ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πόσο ευεργετικός είναι ένας υπνάκος;

Εικόνα του άρθρου Πόσο ευεργετικός είναι ένας υπνάκος;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2023, 13:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το να παίρνουμε έναν σύντομο υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου καθώς αυτός γερνάει, πρότειναν ερευνητές, αφού διαπίστωσαν ότι η πρακτική αυτή φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι μεγάλοι σε διάρκεια ύπνοι θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, άλλες εργασίες έχουν αποκαλύψει ότι ένας σύντομος μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των ανθρώπων να μαθαίνουν.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο υπνάκος μπορεί προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση.

Αυτό έχει ενδιαφέρον, λέει η ομάδα, καθώς η συρρίκνωση του εγκεφάλου, μια διαδικασία που συμβαίνει με την ηλικία, επιταχύνεται σε άτομα με γνωστικά προβλήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με ορισμένες έρευνες να υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα ύπνου.

«Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, βρήκαμε μια συσχέτιση μεταξύ του συνηθισμένου ημερήσιου υπνάκου και του μεγαλύτερου συνολικού όγκου του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο τακτικός υπνάκος παρέχει κάποια προστασία έναντι του νευροεκφυλισμού μέσω της αντιστάθμισης του κακού ύπνου», σημειώνουν οι ερευνητές.

Γράφοντας στο περιοδικό Sleep Health, οι ερευνητές του UCL και του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη αναφέρουν πώς βασίστηκαν σε δεδομένα από τη μελέτη της βρετανικής Βιοτράπεζας, η οποία έχει συγκεντρώσει πληροφορίες γενετικής, τρόπου ζωής και υγείας από 500.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών κατά την πρόσληψή τους.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 35.080 συμμετέχοντες στη Βιοτράπεζα για να εξετάσει κατά πόσον ένας συνδυασμός γενετικών παραλλαγών που έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με τον αυτοαναφερόμενο συνήθη ημερήσιο υπνάκο συνδέεται επίσης με τον όγκο του εγκεφάλου, τη νόηση και άλλες πτυχές της υγείας του εγκεφάλου.

Δεδομένου ότι οι παραλλαγές αυτές καθορίζονται κατά τη γέννηση και θεωρείται ότι κατανέμονται τυχαία, η προσέγγιση επιτρέπει στους ερευνητές να διερευνήσουν την επίδραση του ύπνου στον εγκέφαλο μειώνοντας την επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες των ανθρώπων για ύπνο και την υγεία του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα ή η σωματική δραστηριότητα.

Ωστόσο η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα μόνο από λευκούς Βρετανούς και η ακριβής διάρκεια του ύπνου που συνδέεται με τα οφέλη δεν είναι σαφής. Δεν είναι επίσης σαφές αν τα ίδια οφέλη του μεσημεριανού ύπνου θα παρατηρούνταν και σε άτομα χωρίς προδιάθεση.

Η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών, επικεφαλής ομάδας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ανακάλυψης Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, χαιρέτισε τη μελέτη, αν και δήλωσε ότι έχει ενδοιασμούς, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι οι αυτοαναφερόμενες συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων στην Βρετανική Βιοτράπεζα μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβείς.

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική επειδή προσθέτει δεδομένα που δείχνουν ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back