ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πόσο ευεργετικό είναι το μέλι της Πίνδου;

Εικόνα του άρθρου Πόσο ευεργετικό είναι το μέλι της Πίνδου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2020, 22:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την ευεργετική δράση του μελιού της ευρύτερης περιοχής της Πίνδου θα διερευνήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού αυτού έργου έχει προϋπολογισμό 40.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική σύμβαση, η μέχρι τώρα γνώση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, τη δράση και τη σύσταση μελιού που παράγεται στην περιοχή, περιορίζεται μόνο σε θεωρητικό και εμπειρικό βαθμό. «Επομένως, στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σπουδαία η ανάδειξη επιστημονικών δεδομένων που θα δώσουν απαντήσεις και πιθανώς θα επιβεβαιώσουν τον άνωθεν ισχυρισμό αναδεικνύοντας έτσι τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της περιοχής στον τομέα του μελιού» επισημαίνεται.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, θα εξετάσει την πολυφαινολική σύσταση δειγμάτων τα οποία θα προέρχονται από παραγωγούς που έχουν τα μελίσσια τους στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, και πώς αυτή επιδρά στην αντιοξειδωτική ικανότητα.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο κομμάτι στην προγραμματική σύμβαση, που αφορά μια κλινική μελέτη για την επίδραση στον οργανισμό του ενεργειακού τζελ Bear Strength της εταιρίας Nomad Premium Greek Honey. Η εταιρία αυτή έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο προϊόν γέλης με βάση το μέλι και τη γύρη που παράγεται στην περιοχή του γεωπάρκου Βίκου Αώου.

Η συνολική διάρκεια του ερευνητικού έργου είναι 16 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back