Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι σήμερα 86 χρονών.
Στις 17 Νοεμβρίου 1973 ήταν 36 και βρισκόταν με τη φωτογραφική του μηχανή, φωτορεπόρτερ του Associated Press τότε, στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρα.
Είναι ο άνθρωπος που φωτογράφισε την εισβολή του άρματος στο Πολυτεχνείο. Είναι επίσης ένας από τους ανθρώπους που ο νεολογίζων χαρακτηρισμός «badass» τους περιγράφει απόλυτα.
Εκείνο το βράδυ δεν τράβαγε όλο το 36άρι φιλμ. «Τράβαγα, 8, 10, 12, το έβγαζα και το έδινα στον διευθυντή μου, γιατί ήμουν σίγουρος ότι δεν θα μείνω πολύ ώρα εκεί, θα με βουτήξουν» περιγράφει ο ίδιος. Τα μεσάνυχτα, έδιωξε τον διευθυντή του γραφείου του AP που στεγαζόταν λίγο παραπάνω, στην Ακαδημίας και έμεινε μόνος. Στις 3 παρά λίγο το πρωί, είδε το τανκ να γυρίζει το κανόνι προς τα πίσω (για να μην το καταστρέψει όταν γκρεμίσει την πύλη) και να κάνει όπισθεν. Κλικ και η πιο διάσημη φωτογραφία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ήταν γεγονός.
Αυτές τις μέρες, οι γνωστές και κάποιες λιγότερο γνωστές φωτογραφίες του κ. Σαρρηκώστα, εκτίθενται σε όλη τη χώρα. Μια από τις εκθέσεις αυτές, βρίσκεται στα Γιάννενα, στο Photometria Photography Center στην οδό ΚΑ Φεβρουαρίου 184. Είναι μέρος του φετινού φεστιβάλ και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Εκεί διάλεξαν να κάνουν ένα διαφορετικό μάθημα, την Πέμπτη 16/11 το πρωί, δύο επίκουροι καθηγητές του Ιστορικού Αρχαιολογικού Ιωαννίνων, μπροστά σε μια γεμάτη αίθουσα από φοιτητές-τριες και μη.
Ο Νίκος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στα προεόρτια της χούντας, το γενικό πολιτικό σκηνικό της εποχής, τα πρόσωπα και τους ρόλους τους. Ο Λάμπρος Φλιτούρης μίλησε λίγο περισσότερο για τον ίδιο τον Σαρρηκώστα, αλλά και για το ρόλο της εικόνας στην ιστορική καταγραφή, καθώς και του φωτορεπόρτερ στην αποτύπωση της στιγμής και την άρνηση της λήθης.
Κάτι σχετικό έχει πει ο ίδιος ο Σαρρηκώστας: ότι αν δεν υπήρχε η φωτογραφία του άρματος, η χούντα «θα είχε εξαφανίσει το Πολυτεχνείο»…