ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Μισθοφόροι της Βάγκνερ κινούνται προς τα σύνορά της;

Εικόνα του άρθρου Πολωνία: Μισθοφόροι της Βάγκνερ κινούνται προς τα σύνορά της;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2023, 01:13
ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 100 μισθοφόροι που ανήκουν στην ομάδα Βάγκνερ που συνδέεται με τη Ρωσία κινούνται προς μια στενή λωρίδα γης μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, λέει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως μετανάστες για να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνησή του έλαβε πληροφορίες ότι οι μισθοφόροι δεν απέχουν πολύ από το Γκρόντνο, μια πόλη στη δυτική Λευκορωσία που βρίσκεται κοντά στη χερσαία ζώνη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως διάδρομος Suwalki.

Η Πολωνία είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ και ανησυχεί για την ασφάλειά της με τη ρωσική σύμμαχο Λευκορωσία και την Ουκρανία στα ανατολικά σύνορά της.

Οι φόβοι αυτοί έχουν αυξηθεί από τότε που μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ έφτασαν στη Λευκορωσία μετά τη βραχύβια εξέγερση της ομάδας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Ο Μοραβιέτσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Λευκορωσία, βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, στέλνει μετανάστες προς τα δυτικά σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις πολωνικές συνοριακές δυνάμεις.

Οι μετακινήσεις στρατευμάτων, είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, φαίνεται να είναι ένα ακόμη στοιχείο αυτής της εκστρατείας για την αποσταθεροποίηση των συνόρων.

Τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι ήδη εδώ και μερικά χρόνια ένα μέρος εντάσεων, από τότε που άρχισε να καταφθάνει μεγάλος αριθμός μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ περνώντας στην Πολωνία, καθώς και στη Λιθουανία.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ. Αποκαλεί τη μετανάστευση μια μορφή υβριδικού πολέμου και έχει απαντήσει με την κατασκευή ενός υψηλού τείχους κατά μήκος μέρους των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

«Τώρα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους. «Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς μια περαιτέρω υβριδική επίθεση στο πολωνικό έδαφος», πρόσθεσε

Με πληροφορίες από ΑΡ, CNN. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back