ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία ενισχύουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία

Εικόνα του άρθρου Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία ενισχύουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2023, 14:09
ΚΟΣΜΟΣ

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κατά μήκος του ανατολικού μετώπου της συμμαχίας ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την παρουσία μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ στη Λευκορωσία, όπου ορισμένοι έχουν αναπτυχθεί μετά από μια βραχύβια ανταρσία στη Ρωσία τον Ιούνιο.

Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία -μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Λευκορωσία- είχαν ήδη τεθεί σε επιφυλακή από τότε που μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων άρχισε να φτάνει στα σύνορά τους από τη Λευκορωσία πριν από δύο χρόνια. Κατηγόρησαν τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχο της Ρωσίας, ότι άνοιξε τη μεταναστευτική οδό σε μια πράξη «υβριδικού πολέμου» με στόχο τη δημιουργία αστάθειας στη Δύση.

Τώρα οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τότε που άρχισαν να καταφθάνουν στη Λευκορωσία τα στρατεύματα της Βάγκνερ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι περίπου 100 μαχητές της Βάγκνερ στη Λευκορωσία είχαν προσεγγίσει τα σύνορα με την Πολωνία, και συγκεκριμένα μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή γνωστή ως Suwalki Gap.

«Τώρα η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στους δημοσιογράφους. «Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς μια περαιτέρω υβριδική επίθεση στο πολωνικό έδαφος».

Ένα περιστατικό την Τρίτη ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες, με δύο λευκορωσικά ελικόπτερα να εισέρχονται στον πολωνικό εναέριο χώρο σε χαμηλό ύψος, ενώ πραγματοποιούσαν ασκήσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας ανέφερε το περιστατικό αυτό στο ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε την Τετάρτη ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία δηλώνουν ότι έχουν αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορά τους.

Άλλοι έχουν προτείνει ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τις δυνατότητες της ένοπλης ομάδας.

Στην Πολωνία, ορισμένοι επικριτές της κυβέρνησης πιστεύουν ότι υπερεκτιμά την απειλή προκειμένου να παρουσιαστεί ως σκληρή σε θέματα ασφάλειας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι χρησιμοποιεί την Βάγκνερ για να υποδαυλίσει τον φόβο ενόψει των εκλογών, κάτι που το κόμμα έχει αρνηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back