Στο κεντρικό κράτος παραπέμπει επί της ουσίας η περιφερειακή αρχή Ηπείρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Κατά τη διαδικασία λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής, που έγινε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στις 30 Απριλίου, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Στέφο έθεσε το ζήτημα της άμεσης παρέμβασης της Περιφέρειας με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευρείας κλίμακας, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είπε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2014 για την ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όταν υφίσταται ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, είναι «ανεφάρμοστη» (κάνοντας γνωστή και την πρόθεση του υπουργείου να τροποποιήσει την εν λόγω ΚΥΑ). Κι όντως σε μεγάλο βαθμό ισχύει η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη. Είναι μια ΚΥΑ παραχωρημένη, η οποία κάθε άλλο παρά έρχεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρύπανσης που υπάρχουν όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Επιπλέον, η ΚΥΑ αυτή «πατάει» σε όρια συναγερμού, τα οποία αμφισβητούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι υπαρκτό και έντονο στα Γιάννενα τον χειμώνα, ιδίως τις βραδινές ώρες. Και δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις κλπ.
Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, «για να έχει πρακτικό αποτέλεσμα το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να έχουμε πολυήμερο επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης (π.χ 10 συνεχόμενων ημερών) με μέσες ημερήσιες τιμές που προσεγγίζουν και ξεπερνούν τα 150mg/m3.
Στην περιοχή των Ιωαννίνων οι υπερβάσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια αφορούν κυρίως μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις στα επίπεδα των 50-100mg/m3. Υπερβάσεις των 150mg/m3 σε μέση ημερήσια τιμή έχουν σημειωθεί μεμονωμένα 5-6 φορές τα τελευταία 10 χρόνια και συνήθως σημειώνονται τις ημέρες των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς που χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο και για όλη την ημέρα το τζάκι και γενικότερα η θέρμανση των κτιρίων».
Τι πρέπει να γίνει επομένως; Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, εκτιμώντας ότι για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός. Παράλληλα, επικαλέστηκε την «κοινωνική ευθύνη» των κατοίκων της πόλης. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες ότι η μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, η τοπογραφική διαμόρφωση και οι συνθήκες που διαμορφώνονται τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες στην περιοχή του λεκανοπεδίου, δεν δίνουν την δυνατότητα ευρείας χρήσης ανοιχτών εστιών καύσης στερεής βιομάζας (τζάκια, ξυλόσομπες) σαν βασική πηγή ατομικής πηγής θέρμανσης των κατοικιών» είπε.
Εκτίμησε ότι η αλλαγή του τρόπου θέρμανσης των κατοικιών (χρήση αντλιών θερμότητας κλπ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση «αλλά η υλοποίησή τους απαιτεί χρόνο και ανάλογες πολιτικές από την πολιτεία καθώς και σημαντικό κόστος αναβάθμισης από τους πολίτες που δεν είναι βέβαιο ότι θα αναλάβουν εκ νέου».
Μπορεί ο κ. Καχριμάνης να παρέπεμψε γενικότερα στην πολιτεία (δεν χρησιμοποιεί ποτέ τη λέξη «κυβέρνηση»), αλλά κάθε άλλο παρά μαχητικός και διεκδικητικός εμφανίστηκε απέναντι σε αυτήν, ακόμα και στο θέμα της αιθαλομίχλης που έχει σημαντικές προεκτάσεις στη δημόσια υγεία.