Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτοί που παραμένουν στην πρώτη γραμμή…

Εικόνα του άρθρου Αυτοί που παραμένουν στην πρώτη γραμμή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2020, 19:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για λίγη ώρα, τα πράγματα κυλούν ήσυχα στο κτίριο του ΕΚΑΒ, στο παλαιό «Χατζηκώστα» Στις 11:30, έρχεται ενημέρωση για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρχίζει να ετοιμάζεται. Οι δύο διασώστες βάζουν τη στολή τους, τα γάντια τους, όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, με τους συναδέλφους τους να τους βοηθάνε και να επαναλαμβάνουν οδηγίες.


Ο κορονοϊός συνεχίζει να προσδίδει… έντονο ρυθμό στην καθημερινότητα του προσωπικού του ΕΚΑΒ, και στα Γιάννενα. Κρούσματα μπορεί να μην υπάρχουν πια στην περιοχή, αλλά κάθε περιστατικό με συμπτώματα πυρετού, δύσπνοιας ή έντονου βήχα, αντιμετωπίζεται ως ύποπτο –υπό την έννοια ότι οι διασώστες παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Για το ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η Ήπειρος, η Λευκάδα και η Κέρκυρα, η κατάσταση ετοιμότητας για τον Covid-19 παραμένει ενεργή. Από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν και προέκυψε το πρώτο ύποπτο κρούσμα από την Κέρκυρα, και μέχρι σήμερα το ΕΚΑΒ έχει διαχειριστεί πάνω από 300 τέτοια περιστατικά. Ελάχιστα από αυτά, όπως είναι γνωστό, ήταν, τελικά, θετικά.

Για τους ΕΚΑΒίτες, λοιπόν, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Το αντίθετο. Έχουν γίνει ίσως πιο πιεστικά. Με την επιστροφή στην «κανονικότητα» και τη λήξη της καραντίνας, στο ΕΚΑΒ άρχισαν να χτυπάει το «166» και πάλι για κάθε είδους περιστατικό –οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ, σε πανελλήνιο, επίπεδο για τα υπόλοιπα, πέραν των σχετικών με κορονοϊό, περιστατικά είχαν μειωθεί πολύ. Κυρίως λόγω του φόβου των πολιτών να επισκεφθούν τα νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως έχει ειπωθεί και από την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ, αποδείχτηκε και στην πράξη μια υπερκατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από τους πολίτες για απλά περιστατικά.

Μετά το Πάσχα, όπως μας λέει και ο διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Μιχάλης Τσοβίλης, οι πολίτες ξεκίνησαν να καλούν ξανά δειλά δειλά το ΕΚΑΒ για κάθε είδους περιστατικό, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα τους.  «Το ΕΚΑΒ είναι σε ετοιμότητα πάντα. Πόσο μάλλον τώρα που αρχίζει ο κόσμος και βγαίνει έξω, με τα επείγοντα περιστατικά να αυξάνονται» τονίζει ο κ. Τσοβίλης.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που αντί να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ, έπαιρναν τον ΕΚΑΒ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της 7ης Περιφέρειας, τους δίναμε οδηγία να πάρουν πρώτα τον ΕΟΔΥ. «Στη συνέχεια, διασταυρώναμε κι εμείς τις πληροφορίες γύρω από το περιστατικό, για να αποφασιστεί αν θα γίνει μεταφορά στο νοσοκομείο» υπογραμμίζει.

Το ΕΚΑΒ ήταν από τους φορείς που είχε προετοιμαστεί για τα του κορονοϊού από τον Ιανουάριο. Και η προετοιμασία αφορούσε από την εκπαίδευση του προσωπικού σε συνεργασία με τα νοσοκομεία –στην περιοχή μας με το νοσοκομείο αναφοράς, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων- μέχρι την προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας.

«Όπως και σε όλον τον πληθυσμό, έτσι και στους διασώστες του ΕΚΑΒ άλλαξε η καθημερινότητα. Ερχόμαστε κι εμείς με άγχος στη δουλειά, σκεφτόμαστε τα περιστατικά και τον κίνδυνο να μεταφέρουμε στις οικογένειές μας τον ιό. Ως επαγγελματίες λειτουργούμε πολύ καλά, έχουμε τα πρωτόκολλα πώς θα διαχειριστούμε έναν ασθενή και έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πιστεύω ότι πήγαμε καλά μέχρι τώρα» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Θανάσης Παπαθωμάς.

Ο κ. Παπαθωμάς αναδεικνύει και μια ιδιαίτερη διάσταση στην όλη υπόθεση με τον Covid-19: «Αυτό που φοβόμαστε, είναι να μη μας ‘ξεφύγει’ κάποιο περιστατικό. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με περιστατικά που δεν μας έχουν ενημερώσει αν υπάρχει πυρετός, βήχας ή δύσπνοια, δεν έχουν δοθεί δηλαδή οι σωστές πληροφορίες στους τηλεφωνητές».

Με ή χωρίς επιπρόσθετο άγχος, η δουλειά συνεχίζεται, γιατί, όπως λένε, όλοι τους οι ΕΚΑΒίτες: «Είμαστε επαγγελματίες υγείας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back