ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολίτες για την Ανατροπή: «Οι μη αναλώσιμοι»

Εικόνα του άρθρου Πολίτες για την Ανατροπή: «Οι μη αναλώσιμοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2018, 16:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τους δικούς της όρους στο τραπέζι της διεύρυνσης των συνεργασιών, μετά και την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να βάλει η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση. Η παράταξη, κατά τη διάρκεια της σημερινής ανοιχτής συζήτησης σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac με θέμα την πορεία προς τις εκλογές, αποφάσισε να στείλει το μήνυμά της όχι μόνο προς τις άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές, και τους τέσσερις, να κάθονται στην πρώτη σειρά.

Επί της ουσίας, μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει για τα περί διεύρυνσης των συνεργασιών, είναι και οι προγραμματικές θέσεις. Γι’ αυτό και κατά την εκδήλωση, οι «Πολίτες για την Ανατροπή» κατέθεσαν συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις ενώ παράλληλα έκαναν έναν απολογισμό της όλης δουλειάς που έγινε εκ μέρους της τα τελευταία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να λείπει βέβαια και η σύνδεση με καίρια ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και η ταύτιση με τον κυβερνητικό λόγο. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να πείσουν για τη δυναμική της παράταξης, με τον κ. Νάτση να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δεν είμαστε αναλώσιμοι». «Οφείλουμε η τακτική μας να κόψει τον δρόμο και να προσγειώσει όσους αναζητούν τον αέρα μας στα πανιά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μια περιγραφή του σημερινού προεκλογικού σκηνικού, ο κ. Νάτσης αναφέρθηκε στις τρεις παρατάξεις που κινούνται στον χώρο της ΝΔ. Όσον αφορά τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, αυτός, όπως είπε, κινείται ανάμεσα στην σημερινή δημοτική αρχή και στον Μωυσή Ελισάφ. «Και τα δύο αυτά κομμάτια δεν επιζητούν τη στήριξη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δεξιάς για να αποκτήσουν το προβάδισμα στη μεταξύ τους μονομαχία αντιλαμβανόμενα ότι η στήριξη του ΚΙΝΑΛ δεν αρκεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του, άσκησε ιδιαίτερη κριτική στη δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες είχε, εγκλωβίστηκε πολιτικά ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο, κυριεύτηκε από αίσθημα ανασφάλειας και έκανε πεντάλ στον αέρα. Χαρακτήρισε δε τον δήμαρχο «μαέστρο που τον διευθύνει η ορχήστρα» και πρόσθεσε με νόημα: «Φαινόμενο όχι πρωτόγνωρο, αφού και στο παρελθόν άλλοι είχαν τα κουκιά και  άλλοι τον Θώκο».

Ο κ. Νάτσης αφιέρωσε ένα ξεχωριστό κομμάτι της ομιλίας του στον υποψήφιο δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, καταλογίζοντάς του «αλαζονεία». Καταρχήν ανέφερε με δηκτικό τρόπο ότι αν είχε ευοδωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντός του να είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ τον Μάιο «δεν θα ασχολούμασταν εμείς τώρα». Στηλίτευσε το γεγονός ότι ο κ. Ελισάφ δεν συνομίλησε ποτέ με την παράταξη ή με την τοπική οργάνωση, ενώ έκανε λόγο για «αντιδεοντολογική πρακτική φτάνοντας στο σημείο να  καλεί μέλη της παράταξής μας να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η φράση που χρησιμοποίησε για το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Φίλιππα Φίλιο, τον οποίο χαρακτήρισε «θύμα της αντιδεοντολογικής πρακτικής του κ. Ελισάφ». «Ο κ. Ελισάφ τον παρουσίασε ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την παράταξή του, γεγονός που ο Φίλιος αρνήθηκε κατηγορηματικά». Σημειωτέον ότι ο κ. Φίλιος δεν ήταν παρών στην εκδήλωση καθώς λείπει ταξίδι στο Αμβούργο. Κατά τα άλλα, υπογράμμισε ότι τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Ελισάφ, δεν υπάρχει ακόμα παράταξη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης για την επόμενη πενταετία παρουσίασε ο Βλάσης Παπαχρήστος. Μίλησε για την ανάγκη να εισέλθει ο Δήμος Ιωαννιτών στην ψηφιακή εποχή, για την ενίσχυση της δημοκρατίας στις κοινότητες, για τη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, για τον επανακαθορισμό των δημοτικών τελών από μηδενική βάση για όλον τον Δήμο με πρόβλεψη για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, για προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού (1 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) και για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τον Δήμο.

Στις ενεργειακές κοινότητες έδωσε ιδιαίτερη βάση, εκτιμώντας ότι είναι ένας μοναδικός τρόπος για μείωση των λειτουργικών εξόδων της ΔΕΥΑΙ που θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση των τιμολογίων. Για τη λίμνη Παμβώτιδα, ξεκαθάρισε ότι η παράταξη είναι αποφασισμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για μια βιώσιμη λύση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, η καταγραφή της οποίας, όπως είπε, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη μέχρι σήμερα από τον Δήμο, ενώ αναγνώρισε τη δουλειά που έχει γίνει στα κληροδοτήματα. Για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας ανέφερε ότι η παράταξη θα καταθέσει τις προτάσεις της το επόμενο διάστημα. Στις προγραμματικές θέσεις της παράταξης ανήκουν μεταξύ άλλων η σύμπραξη του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ (κι όχι η επιδότηση του ΚΤΕΛ) αλλά και η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Για τη ΔΕΥΑΙ, οι «Πολίτες για την Ανατροπή» προτείνουν την οικονομική και διοικητική αναδιοργάνωση της επιχείρησης και άλλα πολλά.


* H συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους της παράταξης συνεχιζόταν μέχρι αργά το μεσημέρι

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back