ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολίτες-Δήμος: μια σχέση σε μόνιμη κρίση

Εικόνα του άρθρου Πολίτες-Δήμος: μια σχέση σε μόνιμη κρίση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2024, 08:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπάρχουν άραγε έρευνες που να αποτυπώνουν τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών από τις αυτοδιοικητικές αρχές; Όχι αρκετές.

Θα ήταν αναμενόμενο, υπό κανονικές συνθήκες, οι Δήμοι να προσπαθούν να αποτυπώσουν αυτά τα επίπεδα, σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μόνο πχ στις εκλογές.

Προφανώς, η αυτοδιοίκηση είναι ένα πολιτικό πεδίο και, ειδικά στην εποχή της αποδρομής των συλλογικοτήτων, χρησιμοποιείται ως «πρώτη βάση» για τη δημιουργία πολιτικής επιρροής από τα κόμματα.

Ειδικά στην Ελλάδα όμως, η γνώμη των πολιτών ζητείται μόνο στις εκλογικές διαδικασίες. Οι αρχές έχουν την τάση να θεωρούν ότι κατακτούν το απόλυτο δικαίωμα απόφασης για τα πάντα με βάση τα εκλογικά τους αποτελέσματα, τα οποία όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο το χειρότερο για τους αντιπάλους, την πολιτική ζύμωση, την κριτική και τελικά, τους ίδιους τους πολίτες.

Μην ξεχνάμε ότι η αυτοδιοίκηση έγινε πεδίο εφαρμογής μιας αντισυνταγματικής πολιτικής παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε, με το νόμο Θεοδωρικάκου, ένα εκλογικό αποτέλεσμα μόλις ένα μήνα μετά τις κάλπες, στο όνομα της «κυβερνησιμότητας».

Υπάρχουν όμως αυτές οι έρευνες για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες ή όλα καθορίζονται από την επικοινωνιακή διαχείριση και τα σχόλια στο μεγάλο καφενείο των social media;

Ακόμα πιο καίριο ερώτημα: συμμετέχουν τελικά οι πολίτες στις αποφάσεις;

Το αποτέλεσμα μιας έρευνας μικρής κλίμακας, που προσπαθεί όμως να αποτυπώσει την ποιότητα (και την ποσότητα, εν μέρει) της σχέσης πολίτη-Δήμου, ειδικά στα Γιάννενα, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το εγχείρημα «Τα Γιάννενα σχεδιάζουν», την 1η Απριλίου, στα παλιά σφαγεία.

Τα αποτελέσματα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά, καθότι, από τους 414 άνδρες και γυναίκες που ζούνε στα Γιάννενα και συμμετείχαν στην έρευνα, πολύ λίγοι θεωρούν ότι:

Α) υπάρχει διαφάνεια στα του Δήμου

Β) πιστεύουν ότι ο Δήμος γνωρίζει τις ανάγκες των πολιτών

Γ) θεωρούν ότι ο Δήμος στηρίζει την ανοιχτή διακυβέρνηση και τις συμμετοχικές διαδικασίες

Δ) υπάρχουν ευκαιρίες συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε η έρευνα. Σε άλλες ερωτήσεις, η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη. Για παράδειγμα, λίγοι-ες απάντησαν ότι παρακολουθούν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που, σημειωτέον, σε ό,τι αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, προβάλλονται διαδικτυακά.

Αυτές είναι μερικές από τις διαστάσεις που έβαλε η έρευνα. Η εκδήλωση είχε και άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως για παράδειγμα, την παρουσίαση μιας πλατφόρμας συμμετοχικής αλληλεπίδρασης, του Localwatch, που «τρέχει» πιλοτικά σε 4 Δήμους της χώρας και προσπαθεί να καλύψει αυτή την απόσταση, παρέχοντας κάποιες δυνατότητες και στους αιρετούς, αλλά και στους πολίτες, για επικοινωνία.

Επίσης, μια άλλη περίπτωση που παρουσιάστηκε, ήταν αυτή της παρέμβασης των πολιτών στην υπόθεση του πάρκου Καρατάσιου, στη Θεσσαλονίκη, και πώς τελικά αυτή επέδρασε θετικά στην αξιοποίηση του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back