Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος βομβών και προπαγάνδας

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος βομβών και προπαγάνδας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2022, 10:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ειδικά στην Μαριούπολη όπου φαίνεται ότι οι μάχες μαίνονται ανά γειτονιά –χωρίς να είναι δυνατή οποιαδήποτε εξακρίβωση καθώς δεν υπάρχουν πια δημοσιογράφοι στην πόλη-, συνεχίζεται και η μάλλον λειψή διπλωματική δραστηριότητα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:



Σημειώνεται ότι η ουκρανική αντικατασκοπία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι, από «ομάδα που αριθμούσε 25 μέλη». Ούτε αυτή η πληροφορία μπορεί να ελεγχθεί για την αξιοπιστία της.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Μπαρίς Ρομαντσένκο 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν βγήκε ζωντανός όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπαρίς Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε το ίδρυμα μνήμης του Μπούχενβαλντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, εξηγώντας πως ενημερώθηκε από την εγγονή του Ρομαντσένκο.

Στον αντίποδα, ρωσικά ΜΜΕ κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό για δημόσια βασανιστήρια εις βάρος Ρομά, αλλά και για προπαγάνδα, σε σχέση με στόχους που παρουσιάζονται ως πολιτικοί, ενώ έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικούς. Πάντως, μια μαρτυρία δημοσιογράφων του Associated Press μάλλον ανατρέπει εν μέρει του ρωσικούς ισχυρισμούς για την επίθεση σε νοσοκομείο, στη Μαριούπολη.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διατηρούν στην Ουκρανία βιολογικά εργαστήρια, όπου μπορούν να παραχθούν όπλα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι η δεύτερη φορά που στην πράξη εκφράζει προσωπικές απόψεις, μετά το χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αμερικανική προεδρία δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back