Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες γλώσσες διδάσκονται περισσότερο στην ΕΕ;

Εικόνα του άρθρου Ποιες γλώσσες διδάσκονται περισσότερο στην ΕΕ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2022, 20:37
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Θυμάστε έναν από τους «παιδικούς αστικούς μύθους», ότι δήθεν η ελληνική γλώσσα «έχασε για μια ψήφο» τις εκλογές για την επίσημη γλώσσα της ΕΕ, από τα αγγλικά;

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Eurostat δίνει μια αρκετά πλήρη εικόνα των γλωσσών που διδάσκονται στην ΕΕ περισσότερο, είτε στη βασική, είτε στην εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Καταρχάς, η πλειοψηφία των μαθητών-τριών στην εκπαίδευση, στην ΕΕ, μαθαίνουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα: το 2020, 96.1% στην πρωτοβάθμια, 98.4% στο γυμνάσιο και 90.3% στο λύκειο, σύμφωνα με την Eurostat.

Την ίδια χρονιά, το 60% των μαθητών-τριων στο λύκειο μάθαινε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες, κυρίως αγγλικά.

Τα αγγλικά διδάσκονται κατά 96% στη βασική εκπαίδευση και ακολουθούν: Ισπανικά (27%), Γαλλικά (22%), Γερμανικά (21%) και Ιταλικά (3%).

Από τις εκτός ΕΕ γλώσσες, τα ρώσικα διδάσκονται σε ένα ποσοστό 3% στην ΕΕ, ειδιά σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Βουλγαρία (το 2020 πάντα…)

Στην ξενόγλωσση εκπαίδευση εκτός σχολείου, πάλι τα αγγλικά προπορεύονται και ακολουθούν τα γερμανικά (18%), τα Γαλλικά (17%), τα ισπανικά (7%) και τα ρώσικα (2%). Μάλιστα, η τρίτη χώρα στην οποία διδάσκονται τόσο μαζικά τα ρώσικα, είναι η Κύπρος (16%).

Ακόμα: η Ρουμανία είναι η μοναδική χώρα στην οποία σχεδόν όλος ο μαθητικός πληθυσμός (97%) μαθαίνει δύο ή περισσότερες γλώσσες, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back