Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ποια ήταν η Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα;

Εικόνα του άρθρου Ποια ήταν η Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2023, 21:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

H θεατρική παράσταση «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα», βασισμένη σε ένα πρωτότυπο σενάριο της φιλολόγου Κατερίνας Σχισμένου, θα παρουσιαστεί στις 5 και 6 Απριλίου, στις 21:00, στην αίθουσα «Διώνη», στο εκθεσιακό κέντρο Άρτας.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Hermes-Η αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό Πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».

Η «Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα» είναι μια τραγική μορφή της ιστορίας, κόρη της Θεοδώρας Πετραλείφα (Αγίας Θεοδώρας) και του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα, «Δεσπότη» της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα. Στο πλαίσιο του έργου ερευνήθηκαν ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές. Καθώς οι ιστορικές πηγές της εποχής παρείχαν ελάχιστα στοιχεία, τα υπόλοιπα παρείχε  η λογοτεχνική παραγωγή.

«Δημιούργησα το πορτραίτο της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας μέσα από πολλές προοπτικές που μας προσφέρει η τέχνη αλλά και η ιστορία ως μια μακρινή μαρτυρία μέσα στο Μεσαίωνα. Μέσα από το θεατρικό μονόλογο προσέγγισα τις τελευταίες σκέψεις μιας μελλοθάνατης πριγκίπισσας που ξεκίνησε το 1259 από την Άρτα της Ηπείρου για να βρεθεί με το γάμο της με τον Μαμφρέδο Χοχενστάουφεν βασίλισσα της Σικελίας, δούκισσα της Απουλίας και πριγκίπισσα της Καπύης στην Ιταλία […]. Πρόκειται για μια ιστορία τραγική του Μεσαίωνα που σίγουρα έχει να μας πει πολλά για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία μας και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να την αναζητούμε και να τη μελετήσουμε και φυσικά κάποιες φορές να την προσεγγίσουμε μέσω της τέχνης, όταν η ιστορία αφήνει κενά ή πληγές όπως στην ιστορία της Ελένης…» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της Κατερίνας Σχισμένου.

Η μουσική που επενδύει το έργο, είναι παραδοσιακή. Συμπράτττουν οι μουσικοί από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι ηθοποιοί είναι ερασιτέχνες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back