Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Podcast: «Προπέρσινα Χριστούγεννα» του Κώστα Κρυστάλλη

Εικόνα του άρθρου Podcast: «Προπέρσινα Χριστούγεννα» του Κώστα Κρυστάλλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2020, 23:07
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» συνεργάζεται με τη «Θεατρική Συμπαιγνία» για την παραγωγή μιας σειράς podcast με ιστορίες της ηπειρώτικης λογοτεχνίας και λαογραφίας, ιστορίες όχι απαραίτητα χριστουγεννιάτικες.

Το 1892, ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης γράφει ένα διήγημα για την αναστάτωση που επικράτησε στην πόλη των Ιωαννίνων δύο χρόνια πριν, το 1890. Ήταν η εποχή που οι σχέσεις του Πατριαρχείου με τον σουλτάνο περνούσαν μια ακόμη κρίση για τα προνόμια, δηλαδή για το πλαίσιο οργάνωσης  της ζωής των ορθόδοξων χριστιανών μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Μπροστά στην πρόθεση του σουλτάνου να περιορίσει τα προνόμια, οι κληρικοί αντέδρασαν δυναμικά και αποφάσισαν το κλείσιμο των εκκλησιών. Ο σουλτάνος υποχώρησε τελικά και οι ναοί άνοιξαν, με τους χριστιανούς να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα εκείνα.

Τύπος Ιωαννίνων · Filiki grafi apo ta Giannena



Και λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κώστας Κρυστάλλης γεννήθηκε το 1868 στο Συρράκο. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, έγραψε το ποίημα «Αι σκιαί του Άδου», το οποίο έγινε αφορμή να διωχθεί από τις οθωμανικές αρχές, καθότι μιλούσε για την επανάσταση του ΄21. Ο νεαρός ποιητής καταδικάστηκε ερήμην, καθώς είχε ήδη καταφύγει στην Αθήνα.

Η δεύτερη συλλογή του «Ο τραγουδιστής του χωριού και της στάνης» που κυκλοφόρησε το 1893, του έδωσε και τη «θεματική ταυτότητα» που τον συνόδευσε για πάντα. Ο Κρυστάλλης πέθανε μόλις στα 26 του χρόνια, από φυματίωση. Τις τελευταίες του μέρες, τις πέρασε στην Άρτα, στο σπίτι της αδερφής του.

Το διήγημα που ακολουθεί, έχει τον τίτλο «Προπέρσινα Χριστούγεννα»-μια φιλική γραφή από τα Γιάννινα.

Διαβάζει η ηθοποιός Γιολάντα Καπέρδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back