Το υπουργείο Πολιτισμού γιορτάζει την επικοινωνιακή δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», εμπνευσμένη και φέτος από το στοιχείο του «αέρα». Σε όλη τη χώρα, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων προγραμματίζουν εκδηλώσεις από 18 έως 21 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.
Οι δράσεις στην Ήπειρο έχουν ως εξής:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
-Θα πραγματοποιηθεί η δράση με ενδεικτικό τίτλο «Αστραπές και βροντές στη Δωδώνη»/ «Ανεμομαζέματα … Ανεμοσκορπίσματα», η οποία απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Θα παρουσιαστούν καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με τον αέρα, όπως οι καταιγίδες (κεραυνοί κλπ), γίνονται αναφορές στη μυθολογία (Δίας) και θα αξιοποιηθούν οι μαρτυρίες των ευρημάτων, των επιγραφικών κειμένων (μολύβδινα ελάσματα) και των φιλολογικών πηγών (Όμηρος). Στο επίκεντρο της παρουσίασης θα βρίσκεται η Δωδώνη και το βαρύ κλίμα της περιοχής, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: 26510 0176, 0178, 0179 (Ι. Κατσαδήμα, Ε. Βασιλείου), Εργαστήριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: 26510 05771 (Κ. Πλακίτση, Α. Κορνελάκη)
- Θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πνοή μουσικής, Ας γνωρίσουμε τα πνευστά όργανα της Αρχαίας Ελλάδας». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για τη μουσική στην αρχαιότητα, την ταξινόμηση των μουσικών οργάνων, ενώ θα δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να δουν από κοντά αποτμήματα-κατάλοιπα αυτών και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Οι δραστηριότητες αυτές θα συνοδεύονται από ακρόαση σύγχρονων πνευστών οργάνων αλλά και από βιωματικό εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων από απλά ανακυκλώσιμα υλικά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 01072 (Α. Πανάτση)
Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης
Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ξενάγηση με τίτλο «Το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης», η οποία απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Περιλαμβάνει σύντομη αναφορά στο αρχαίο θέατρο και στη λειτουργία του. Μετά τη λήξη της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί ομαδική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 01078 (Ε. Βασιλείου)
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων
Θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση σε σχολεία στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων με έμφαση στα ακόλουθα εκθέματα, όπου διαφαίνεται η ζωοποιός δύναμη του αέρα στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή. Ο ρόλος του αέρα κατά τη διαδικασία της όπτησης των κεραμικών σκευών και ειδικότερα στην τεχνική της εφυάλωσης με έναυσμα τις δύο πήλινες εφυαλωμένες εικόνες από το ναό του Αγίου Βασιλείου Άρτας (13ος αιώνας). Η συμβολή του αέρα στην παραγωγή μουσικής μέσω των πνευστών μουσικών οργάνων. Έμφαση στην αποτοιχισμένη τοιχογραφία με παράσταση της μάχης στη Μουλβία γέφυρα, η οποία προέρχεται από το αρχοντικό ιδιοκτησίας Κέλλη-Βενέτη στα Ιωάννινα (19οςαιώνας).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26510 25989, 39580 (Σ. Χαραλάμπους)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Φωτογραφική έκθεση στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, µε περιεχόμενο που άπτεται του θέµατος του εορτασµού.
Στις 19 Οκτωβρίου, θα πραγµατοποιηθούν θεµατικές ξεναγήσεις στη µόνιµη και στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου σε ευρήµατα που σχετίζονται µε τη θεματική του αέρα (πνευστά µουσικά όργανα, αγγεία κ.ά).
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26810 24636 (Θ. Κοντογιάννη, Β. Γαλάνη)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Εκπαιδευτική δράση στις 18 και 19 Οκτωβρίου για οργανωμένες σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ώρα καλή στην πρύμνη σου κι αέρας στα πανιά σου» και θέμα την αρχαία ελληνική ναυσιπλοΐα και ναυπηγική τέχνη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26650 21417, 28539 (Α. Τζωρτζάτου, Θ. Λάζου)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης
Εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Ήχοι Αρχαίων» στο πλαίσιο φιλοξενίας της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης στην αίθουσα πολλαπλών δράσεων του μουσείου. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα και να αντλήσουν πληροφορίες για τα αρχαία μουσικά όργανα, εστιάζοντας στα πνευστά, μέσα από την επαφή τους με ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων που θα φιλοξενούνται στην έκθεση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26820 89890 (Γ. Πεταρούδα)