Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πνευματικό Κέντρο: Μόνο για ποιοτικές παραστάσεις

Εικόνα του άρθρου Πνευματικό Κέντρο: Μόνο για ποιοτικές παραστάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2016, 20:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα, με τα συν και τα μείον του: Από τις ημέρες εκείνες που αποτελούσε τη μοναδική πολιτιστική αίθουσα μέχρι σήμερα που καλείται να φιλοξενήσει εκδηλώσεις οι οποίες δεν προτιμώνται από έναν ιδιώτη γιατί απλούστατα «δεν βγαίνουν τα λεφτά». Όλα αυτά τα χρόνια, βέβαια, δεν ήταν και λίγες οι φορές που η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου έδωσε στέγη σε λίαν απαράδεκτες παραστάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αξιολόγηση του περιεχομένου, και σε διάφορες «αρπαχτές» κοινώς.

Το Πνευματικό Κέντρο δηλώνει πάντως έτοιμο να γυρίσει νέα σελίδα και να μετατραπεί σε έναν χώρο «σημαντικών εκδηλώσεων», όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός του Κώστας Γκόγκος. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που θέλει να εγκαινιάσει, παραστάσεις που δεν θα διακρίνονται για την ποιότητά τους, δεν θα ανεβαίνουν στη συγκεκριμένη σκηνή, ενώ η αίθουσα θα πάψει να φιλοξενεί κάθε είδους εκδήλωση.


ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Η νέα πολιτική εγκαινιάζεται με αφορμή την ανακαίνιση που έχει γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Μετά από δύο δεκαετίες, τα ταλαιπωρημένα και σχισμένα καθίσματα έγιναν σαν καινούρια, το δάπεδο αποκαταστάθηκε, οι κουρτίνες και η αυλαία αντικαταστάθηκαν. Όντως, η φθαρμένη… εικόνα της αίθουσας αποτελεί πια παρελθόν μετά από συνολική επένδυση 61.000 ευρώ.

«Μετά από τόσα χρόνια, θα έλεγα ότι αυτή η αίθουσα είχε υποβαθμιστεί τόσο από τη συνεχή χρήση της όσο και από την κατάχρησή της σε κάποια χρονικά διαστήματα» επισήμανε ο κ. Γκόγκος. Στις εργασίες αναβάθμισης που έχουν γίνει, περιλαμβάνονται και δύο έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, και αφορούν τη βελτίωση της θεατρικής σκηνής και την εγκατάσταση κλιματισμού («για να χρησιμοποιούμε αυτή την αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου). Το Πνευματικό Κέντρο, παράλληλα, προετοιμάζει τις μελέτες και για άλλα έργα, τα οποία προσδοκά ότι θα χρηματοδοτήσει μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg. Τα έργα αφορά τον εξοπλισμό του στούντιο, το οποίο υπάρχει στον χώρο, για ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις εκδηλώσεων, την ανακαίνιση του υπόλοιπου κτιρίου και του εξωτερικού χώρου αλλά και άλλων υποδομών του Κέντρου, όπως το ωδείο, το εικαστικό εργαστήρι κ.λπ., τη βελτίωση της πρόσβασης για ΑμεΑ, την κατασκευή βιοκλιματικής στέγης με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου.

Η ΧΡΗΣΗ

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τις αλλαγές, είναι η χρήση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου, με μέλη τοπικών θεατρικών ομάδων να διαμαρτύρονται ήδη μέσω των social media για τη νέα πολιτιστική πολιτική.

«Όλα θα εξετάζονται κατά περίπτωση», είπε ο κ. Γκόγκος βάσει και του νέου κανονισμού λειτουργίας, η εκπόνηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. «Υπάρχει διεύθυνση πολιτισμού, υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Θα συναποφασίζουμε τον αριθμό των εκδηλώσεων και την ποιότητά τους» είπε.

Έθεσε όμως κάποιες «κόκκινες γραμμές». «Πρέπει να είμαστε φειδωλοί. Πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα του γιαννιώτικου λαού τα οποία ξοδεύουμε για αυτή την ανακαίνιση. Νομίζω ότι είχε παραγίνει το κακό» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Γκόγκος. Αναφερόμενος σε σχολικές δράσεις, είπε: «Έχουμε αναπτύξει μια καλή συνεργασία με το Μουσικό Γυμνάσιο αλλά και με άλλα σχολεία που έχουν κάνει αξιόλογα αφιερώματα σε ποιητές. Τέτοιου είδους παραστάσεις μπορούν να γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο. Κάποιες άλλες όμως σχολικές παραστάσεις όχι. Υπάρχουν αίθουσες σε σχολεία όπου μπορούν να γίνονται. Όπως υπάρχει και ο πολιτιστικός πολυχώρος ‘Δημήτρης Χατζής’ στα παλιά σφαγεία».

Τον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», αλλά και άλλους χώρους στην πόλη, όπως το «Καμπέρειο Θέατρο» και την αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» στην πρώην Ζωσιμαία Ακαδημία, την οποία διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων, υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς και για τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις, ανεξαρτήτως ερασιτεχνικού ή επαγγελματικού θιάσου, βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω της… αναστάτωσης που προκαλούν και των φθορών που επέρχονται. Μόνο που η παιδεία μαθαίνεται...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back