ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πνευματικό Κέντρο: Ένα σημείωμα από τον Φίλιππα Φίλιο

Εικόνα του άρθρου Πνευματικό Κέντρο: Ένα σημείωμα από τον Φίλιππα Φίλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2024, 21:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή το κείμενο του «Τύπου Ιωαννίνων» για την ανέγερση του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου και τα εγκαίνια που έγιναν το 1993, ο πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος σημειώνει κάποια πράγματα.

Το σημείωμά του έχει ως εξής:

«Κι όμως πέρασαν 30 χρόνια.

Πρόσφατα βρήκα μια φωτογραφία με τον Νίκο Ζαρμπαλά, αντιδήμαρχο τότε, στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, τον Νοέμβριο του 1993.

Και μια άλλη φωτογραφία να αγκαλιάζω τον Θάνο Μικρούτσικο, αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού επί Παπανδρέου, στην είσοδο και πάλι. Ήταν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου, οκτώ χρόνια μετά τη θεμελίωση του κτιρίου.

Ήταν το 1985, όταν ο δήμαρχος Χαρ. Τόλης σύστησε μια επιχείρηση και εξασφάλισε οικόπεδο-δωρεά. Με μελέτη που υπήρχε, προχώρησε στην προκήρυξη του έργου. Το παρέλαβα ως επόμενος δήμαρχος στα μπετά, με πέτρινη πρόσοψη και χτισμένα τούβλα στο εσωτερικό.

Φτιάξαμε αμέσως μια ομάδα για το κτίριο. Ο εργολάβος καλός, ο εργοδηγός πολύ καλός.

Μηχανικός μας η Μιμίκα Ρογκότη, και στα ηλεκτρομηχανολογικά ο Φάνης Τσεκούρας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενοποίηση όλων των λειτουργιών απέδωσε. Το Πνευματικό Κέντρο ενισχύθηκε με προσωπικό για υποστήριξη στα διοικητικά και καλλιτεχνικά. Τότε όλα περνούσαν από μένα και τη στενή συνεργάτη μου και τότε σύζυγό μου Ιωάννα Καραπατάκη (αμισθί). Επιτροπές πάλι, αμισθί, ανέλαβαν τα τμήματα. Το κτίριο προχώρησε με συγχρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακού Νόμου. Να σημειώσω ότι μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πήραμε περίπου στα 8 χρόνια, 1,5 δις δραχμές.

Η μελέτη είχε πολλά κενά.

Με τη Ρογκότη επανακαθορίσαμε χρήσεις, βάλαμε wc στον όροφο, γκρεμίσαμε θεωρεία άχρηστα, αναθέσαμε ακουστική μελέτη και μελέτη καθισμάτων, κάναμε νέα καμαρίνια στο ισόγειο, αριστερά της σκηνής, κ.ά.

Καλύψαμε τον χώρο ορχήστρας μπροστά από τη σκηνή, προσθέτοντας καθίσματα. Τον κενό χώρο στον εξώστη τον μετατρέψαμε σε καμπίνα κινηματογραφικής μηχανής (την οποία είχαμε στον ΟΗΘ και ήταν αχρησιμοποίητη) και μεταφραστικά καμαρίνια.

Κατά την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου έγιναν δύο επίσημες εκδηλώσεις και μια avant premiere προς τιμή όσων εργάστηκαν για την ολοκλήρωσή του (μηχανικοί, εργάτες, τεχνίτες κλπ). Παρών στην έναρξη ήταν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο αείμνηστος Χρ. Λαμπράκης, από τον οποίο έλαβα ιδιόχειρη ευχαριστήρια επιστολή, ευχόμενος «διπλός» -έναν μήνα μετά παντρεύτηκα.

ΥΓ1: Το 1991 λάβαμε συμπληρωματική πίστωση με παρέμβαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το ΥΠΠΟ (40 εκατ. δραχ.) και δόση πληρωμής από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (73 εκατ. δρχ.) με παρέμβαση του βουλευτή Θ. Γεωργιάδη στον τότε γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ ως τελευταία δόση του αναπτυξιακού νόμου.

ΥΓ2: Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις, όπως στεγανοποίηση της οροφής, γέφυρα οροφής για τον φωτισμό, βελτίωση θέρμανσης-ψύξης, λειτουργία ανελκυστήρα, ηλεκτρομηχανολογικά σκηνής και αποκατάσταση στις ταπετσαρίες καθισμάτων κ.ά.

ΥΓ3: Στα 30 αυτά χρόνια, έχουν γίνει πλέον των 4.000 εκδηλώσεων

ΥΓ4: Σημαντικές προσωπικότητες υπηρέτησαν ως διευθυντές του Πνευματικού Κέντρου Μιχάλης Αράπογλου και Μαρία Στρατσάνη, ο Αλέξανδρος Μυράτ στο Ωδείο, στα εικαστικά η Ελένη Μπότσιου και η Ευδοκία Παπαγεωργίου.».

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΜΙΣΘΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΙΟ ...... ΑΛΛΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 1.500,000.000 ΔΡΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ !!!!!! ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ..... ΕΠΕΝΔΥΘΗΚΑΝ .....!!!!!!! ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ !!!!!! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ...... ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΝΕ ....... ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ...... Η ΠΟΛΗ ..... ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ !!!! ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ .... ΚΑΗΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ..... ΤΕΤΟΙΑ ..... ΑΛΦΑΔΙΑ !!!!!
Φίλιππος Φιλιος
Το 1,5 δις δραχμές αφορά το σύνολο των επενδύσεων. Ητοι πνευματικό, Ξενία ,λαχαναγορά, Κυρα-Φροσύνη. Γιαννιώτικο Σαλόνι,Δημαρχείο( άνω όροφος) Γυαλί-καφενέ. Αναφέρομαι στην 8ετία 1987-1994 .Διακρίνω μικρότητα ψυχής, εκτός αν πάσχετε απο ...προστάτη!!
ΔΙΚΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΙΟ ..... ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ..... ΟΙ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ .... ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ , ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ..... ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ , ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ....... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ., ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ κ,κ, ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ , ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ ...... ΕΠΙΣΗΣ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΡΙΘΕΙ ..... << ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ....... ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ... >> ΜΗΠΩΣ Η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ ..... ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ??? ΜΗΠΩΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΣ .... ΤΕΛΕΙΩΣΕ ?? ΜΗΠΩΣ Ο << ΞΥΛΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ >> ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ??? ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ... ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ???
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back