ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Δύσκολο βράδυ

Εικόνα του άρθρου Πλημμύρες: Δύσκολο βράδυ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2023, 11:18
ΕΛΛΑΔΑ

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ, Λαμία έως Κατερίνη. Συγκεκριμένα το μήνυμα 112 αναφέρει: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστός ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Στο μεταξύ, από τη σφοδρή κακοκαιρία που πήρε τα «ηνία» από τις πυρκαγιές, σε αυτό το καταστροφικό και οδυνηρό καλοκαίρι για την Ελλάδα, ένας 82χρονος έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφάδες Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Σοφάδες απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επίσης, ανάλογα μηνύματα, από τον ανήμπορο να αντιδράσει κρατικό μηχανισμό, πήραν οι κάτοικοι της Πύλης Τρικάλων.

Ευτυχώς, άντεξαν τα αναχώματα του ποταμού Σπερχειού και η Λαμία γλίτωσε από τα πολύ χειρότερα.

Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της πόλης, αλλά και στο χωριό Κόμμα ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των κατοικιών τους. Η βροχόπτωση, που σταμάτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέτρεψε στα αναχώματα του ποταμού να αντέξουν τους τεράστιους όγκους του νερού, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους. Παρά την εντολή για εκκένωση που δόθηκε για το χωριό Κόμμα και τα συνεχή μηνύματα του 112 ελάχιστοι είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, για να μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δήμου.

Ωστόσο, η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή μετρά τις πληγές της. Όλη τη νύχτα βαριά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, να απομακρύνουν τεράστιους όγκους από μπάζα από τους δρόμους τα οποία προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας. Με το πρώτο φως τα μηχανήματα ξεκίνησαν και πάλι εργασίες αποκατάστασης.

Από τα πρώτα στοιχεία, μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον δήμο της Λαμίας αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί, έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές. Σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη καταγραφή, ενώ σε αρκετές περιοχές έχουν καταστραφεί καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Στην περιοχή του Δομοκού ο εφιάλτης συνεχίζεται για τα δύο χωριά. Τη Σοφιάδα όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 125 άνθρωποι και τα Πετρίλια όπου και εκεί 40 άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε μία επιχείρηση από την πλευρά της 7ης ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί, ενώ η ύφεση στα καιρικά φαινόμενα δημιουργεί την ελπίδα να υποχωρήσουν τα νερά και σιγά-σιγά να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι.

Παρά τις προσπάθειές των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, σε αρκετά χωριά δεν υπάρχει ακόμη ρεύμα καθώς έχει καταρρεύσει το δίκτυο, ενώ η κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες και τεχνικά σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος από τον Δομοκό προς το νέο Μοναστήρι έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία. Ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Θεσσαλονίκης όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία. Συνεργεία κινούνται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας σε αρκετά χωριά της περιοχής του Δομοκού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Ειδικότερα στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Βαρδαλή - Τ.Κ. Φιλιαδώνος, υπέστη καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, ενώ επίσης και στην 16η χ/θ της Επ. Οδού Δομοκού - Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη ομοίως καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού. Επιπλέον, στην 3η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Δομοκού - Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη καθίζηση το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στην Τ.Κ. Γερακλίου, Τ.Κ. Βουζίου, Τ.Κ. Αχλαδιάς και Τ.Κ. Πετρωτού.

Ζημιές έχει υποστεί και η Π.Ε.Ο. Λαμίας - Καρδίτσας από την 34η χ/θ έως την 54,500η χ/θ

Όπως επίσης και η Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας από 51,000η χ/θ (κόμβος Νέου Μοναστηρίου) της Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας, έως 52,800η

Σε ότι αφορά τους δύο αγνοούμενους δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και με το πρώτο φως της μέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση με την οποία κινούνταν οι χείμαρροι έχουν παρασύρει και μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, άλλα και αυτοκίνητα εθελοντών που πήγαν να βοηθήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν εγκλωβισμοί των ίδιων των σωστικών συνεργείων. Σε κίνδυνο βρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα, όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε, άγνωστο πως, μέσα σε περιδίνηση των χειμάρρων, ωστόσο στάθηκαν τυχεροί και κατάφεραν να απομακρυνθούν.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί ως τις απογευματινές ώρες

Η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα τις απογευματινές ώρες, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Στην Αθήνα, ισχύουν επίσης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ έκλεισε ο σταθμός του Μετρό στον Ευαγγελισμό, που επαναλειτούργησε σήμερα το πρωί (7/9). Άνθρωποι κινδύνεψαν σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά.

Στο μεταξύ, η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέο γύρο επικίνδυνων φαινομένων.

Δείτε την πρόβλεψη του καιρού για σήμερα Πέμπτη, εδώ


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Πυροσβεστική, Αστυνομία

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back