dodoni back
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πλειάδες. Η Ιερή Φροντίδα»: έκθεση φωτογραφίας του Μ. Συκοβέλη

Εικόνα του άρθρου «Πλειάδες. Η Ιερή Φροντίδα»: έκθεση φωτογραφίας του Μ. Συκοβέλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2024, 20:31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας του Μενέλαου Συκοβέλη με θέμα «Πλειάδες. Η Ιερή Φροντίδα», θα παρουσιαστεί στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Νοσηλευτικής Φιλοσοφίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.

Στο σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται: «Στην αρχαία Δωδώνη, το πρώτο μαντείο της Ελλάδας, οι ιέρειες ερμήνευαν τα μυστικά της Μητέρας Γης και τα μηνύματα του Δωδωναίου Δία ακούγοντας τους ήχους των φύλλων της ιερής βελανιδιάς και διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης.

Οι Πλειάδες, γνωστές και ως ιερά περιστέρια, σύμβολα ειρήνης και πνευματικής αγνότητας, προστάτευαν την ιερότητα του χώρου, φροντίζοντας να διατηρηθεί η σύνδεση του ανθρώπου με το θείο. Μέσα από την αφοσίωσή τους, η Δωδώνη παρέμεινε καταφύγιο όπου οι ψυχές αναζητούσαν καθοδήγηση και γαλήνη.

Στη σύγχρονη εποχή, η φροντίδα παραμένει η ιερή αρχή που ενώνει τις κοινωνίες, γεφυρώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, με τη φύση και το θείο. Αυτή η αρχέγονη και αδιάκοπη φροντίδα εξακολουθεί να ζει και να αναπνέει στην καθημερινή ζωή της Ηπείρου.

Φροντίδα είναι η υποστήριξη του ασθενούς, το μήνυμα ενός παιδιού για την προστασία του περιβάλλοντος, το τρυφερό άγγιγμα του εγγονού προς τον παππού του στο νοσοκομείο, η μουσική που θεραπεύει και ανακουφίζει την ψυχή, η διατήρηση της παράδοσης και η καλλιέργεια της τέχνης.

Αυτή η αέναη φροντίδα είναι το νήμα που υφαίνει διαχρονικά τον ανθρώπινο πολιτισμό, συνδέοντας τους ανθρώπους με τις ρίζες τους και το σύμπαν που τους περιβάλλει».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3