ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πλάγιες ερωτήσεις» από τους αξιωματικούς των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Πλάγιες ερωτήσεις» από τους αξιωματικούς των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2023, 23:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διάσταση του φιάσκου στη διαχείριση της υπόθεσης «νεοναζί κροάτες χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια», είναι πλέον ευρεία.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Ηπείρου διατυπώνει μερικά εύλογα ερωτήματα, τα οποία ωστόσο τα απευθύνει γενικά και αόριστα.

Αφήνει δηλαδή γενικές αιχμές, διερωτώμενη «γιατί μεταφέρθηκε στον υπουργό» ότι «ενώ η οργάνωση των ‘φιλάθλων’ και τα επεισόδια έλαβαν χώρα στην Αττική, οι ‘αρμόδιοι ιθύνοντες’ να το προλάβουν ήταν οι επικεφαλής της τροχαίας αυτοκινητοδρόμων».

Το κάπως αναντίστοιχο μέτρο της απομάκρυνσης του διοικητή της τροχαίας Ιωαννίνων για την αποτυχία μιας τέτοιου μεγέθους επιχείρησης, για την οποία η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί έγκαιρα και με ακρίβεια, είναι σημαντικό αναπάντητο ζήτημα.

Επίσης, οι αξιωματικοί διερωτώνται αν «είχαν ενημερωθεί οι συνοριακές πύλες της χώρας μας για την ακολουθούμενη τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε συντρέχουσα περίπτωση εντοπισμού ‘φιλάθλων’ Κροατίας, υπήρχε τελικά απαγόρευση εισόδου στη Χώρα; ή απαγόρευση μετακίνησης; ή δόθηκε κάποια άλλη εντολή που δεν εκτελέστηκε σωστά;».

Βέβαια, η Ένωση δεν λέει ρητά αν υπήρξε εντολή απαγόρευσης (την οποία προφανώς δεν θα εφάρμοζε μόνη της η τροχαία…) ή δεν υπήρξε.

Τέλος, διερωτάται αν είχαν ενημερωθεί οι αξιωματικοί, από τους οποίους ζητήθηκαν ευθύνες για τη διέλευση των οπαδών.

Κοινώς, η Ένωση Αξιωματικών θέτει μια σειρά ζητήματα που μοιάζουν περισσότερο ρητορικά, χωρίς να θέτει το θέμα ευθέως.

Σημειώνει επίσης το κάπως… αινιγματικό ότι θέση της είναι «η διαφάνεια, η αλήθεια και η δημοσιότητα εκείνων των περιστατικών που επιβάλλεται να δημοσιευτούν.
Πέραν των ανωτέρω, οποιαδήποτε άλλη πρακτική δεν μας βρίσκει σύμφωνους και το μόνο που καταφέρνει είναι η λασπολογία, η συκοφαντία και η δημιουργία σκιών σε βάρος ικανών αξιωματικών που δύναται να οδηγήσει τρόπον τινά στη δυσμενή συμπεριφορά της διοίκησης από την πληροφόρηση απλώς και μόνο μιας έρευνας».

Οι αξιωματικοί δεν διευκρινίζουν με ποια κριτήρια επιλέγονται τα περιστατικά που "επιβάλλεται να δημοσιευτούν" και ποια όχι και ποιος αποφασίζει, τελικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποθέσεις μοιάζουν να δημοσιοποιούνται κατά το δοκούν. 

Είναι επίσης γνωστό ωστόσο ότι στην αστυνομία (και στην τοπική), υπάρχουν συνεχείς διαρροές στοιχείων για υποθέσεις, σοβαρές και μη, που δεν διοχετεύονται μέσω των επίσημων (και διαπιστευμένων) υπηρεσιών της. Υπό μια έννοια, αυτό που σημειώνει η Ένωση, στρέφεται τώρα εναντίον επί δικαίων και αδίκων στο σώμα…

Τέλος, σημειώνει ότι «ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των αστυνομικών μελών της, θα υπερασπιστεί αυτούς που φέρονται ως στιγματισμένοι και πιθανόν να αντιμετωπίζονται δυσμενώς από τη διοίκηση, με δυσμενείς μετακινήσεις, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι τιμωρούνται πριν καλά καλά διερευνηθεί μια υπόθεση».

Σημειώνεται ότι η απομάκρυνση των στελεχών στα Γιάννενα και στην Ιόνια οδό, έγινε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Ωστόσο, ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αντιφάσκει και επιμένει να απέρχεται την πολιτική ευθύνη, λέει πως η υπόθεση «δεν θα μείνει στην απομάκρυνση επτά αξιωματικών, που έγινε άμεσα, καθώς ξεκίνησε ήδη η ΕΔΕ». Ωστόσο η ΕΔΕ δεν έχει καταλήξει ώστε ντε γιούρε να προκύψει ευθύνη, την οποία ουσιαστικά προεξοφλεί ο υπουργός.

Η υπόθεση παίρνει θέση σε αντίστοιχα αστυνομικά φιάσκο, όπως η Λουίζης Ριανκούρ και η Νιόβης. Και τότε, η πολιτική ηγεσία είχε ουσιαστικά απέλθει των ευθυνών της, χωρίς πάντως να αποφύγει την κρίση αξιοπιστίας…

ΣΧΟΛΙΑ
περαστικος
Από Κακαβιά ως αντίρριο, είναι 280 χιλιόμετρα; σε αυτή τη διαδρομή πόσα περιπολικά κυκλοφορούν κάθε στιγμή; ποια είναι η δουλειά αυτών των περιπολικών; Τυφλοί κινούνται στο δρόμο, οδηγώντας τα περιπολικά; Δεν κοιτάνε στους καθρέφτες τους; Η ιστορία αυτή έδειξε το τι είναι -ποια σήμερα η αστυνομική προστασία των πολιτών. Η αστυνομία δεν είναι δουλειά γραφείου, όπως την καάντησαν τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν απόλυτα χρήσιμος στην κοινωνία, ο υπουργός, αν έδινε εντολή να βγαίνουν στο δρόμο στην πόλη τουλάχιστον 100 αστυνομικοί, την ίδια στιγμή, διάσπαρτοι σε όλη την πόλη. Όρθιοι... πεζή.. Κι όχι για συμβολική παρουσία, 3-4 τροχαίοι στο στρατηγελιο της μεραρχίας ή στην πύλη του καστρου στο μώλο, για να προξενούνται εντυπώσεις. Η κίνηση του Υπουργού βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Απομένουν πολλά ακόμη για να επανέλθει η καλή εικόνα της αστυνομίας. Π.χ., ας έβαζαν τον Τσούκαλη για Αρχηγό της Διοίκησης Ηπείρου... όλοι οι κλέφτες θα είχαν λουφάξει στις τρύπες τους!
ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ
ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ... ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ... ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ ΕΚΤΟΣ ΟΛΙΓΩΝ ... ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ....ΤΟΝ ΧΑΡΟ.. ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ...ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ..ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ...ΑΠΟΥΣΑ .. ΑΜΑΝ ΠΙΑ ... ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ... ΞΕΣΚΟΥΡΙΑΣΤΕ ...ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back