ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πέτρινο τείχος της εποχής των παγετώνων βρέθηκε κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα

Εικόνα του άρθρου Πέτρινο τείχος της εποχής των παγετώνων βρέθηκε κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2024, 11:56
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το 2021, οι γεωλόγοι ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη σειρά από πέτρες μήκους σχεδόν ενός χιλιομέτρου στον πυθμένα του Κόλπου του Μέκλενμπουργκ. 

Η κατασκευή βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την ακτή του ανατολικού γερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, σε βάθος 21 μέτρων.

Οι περίπου 1.500 πέτρες είναι τοποθετημένες έτσι που ένας φυσικός σχηματισμός φαίνεται απίθανος. 

Μια ομάδα ερευνητών από διάφορους κλάδους κατέληξε τώρα στο συμπέρασμα ότι κυνηγοί της Εποχής των Παγετώνων κατασκεύασαν αυτή τη δομή πριν από περίπου 11.000 χρόνια για να κυνηγήσουν ταράνδους. 

Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μια τέτοια κυνηγετική δομή στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Η ομάδα παρουσιάζει τώρα τα ευρήματά της στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Το τείχος μπορεί να αποδειχθεί η αρχαιότερη ανθρωπογενής κατασκευή που ανακαλύφθηκε ποτέ στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Ινστιτούτο Leibniz για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας Warnemünde (IOW), το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ και το Πανεπιστήμιο Christian-Albrechts στο Κίελο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Το τείχος δεν μπορούσε να χρονολογηθεί άμεσα, αλλά οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η περιοχή καλύπτονταν από δάσος πριν από περίπου 9.800 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπήρχαν λιγότεροι τάρανδοι και μια τέτοια κατασκευή θα είχε λιγότερο νόημα εκείνη την εποχή.

Παρόμοιες κατασκευές έχουν βρεθεί από αρχαιολόγους στη Λίμνη Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι των καριμπού.

Φωτογραφία: Γραφική αναπαράσταση του πέτρινου τείχους που ανακαλύφθηκε στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας/Michał Grabowski/io-warnemuende.de

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back