ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πώς η Γερμανία παρακάμπτει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου Πετρέλαιο: Πώς η Γερμανία παρακάμπτει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2023, 22:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι γερμανικές εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από την Ινδία αυξήθηκαν κατακόρυφα τους πρώτους επτά μήνες του έτους, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τρίτη, μεγάλο μέρος των οποίων πιθανότατα έγινε με τη χρήση αργού πετρελαίου από τη Ρωσία που πλήττεται από κυρώσεις.

Η Γερμανία αγόρασε ινδικά προϊόντα πετρελαίου αξίας 451 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου. 

Αυτό ήταν μια αύξηση άνω του 1.100% σε σχέση με τα 37 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Το 12πλάσιο άλμα έρχεται αφότου η Ινδία έγινε κορυφαίος αγοραστής ρωσικού αργού μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εξαγωγές καυσίμων της Ινδίας προς τη Γερμανία ήταν «κυρίως πετρέλαια αερίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ντίζελ ή πετρελαίου θέρμανσης», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η Destatis σημείωσε ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονταν από αργό πετρέλαιο και ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ, «η Ινδία εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από τη Ρωσία» από την έναρξη του πολέμου.

Οι δυτικές χώρες έχουν πλήξει τη Ρωσία με ένα πλήθος κυρώσεων λόγω του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η ΕΕ -μαζί με τους εταίρους της G7- συμφώνησε επίσης σε ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό που εξάγεται σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Το μέτρο αυτό επέτρεψε στην Ινδία να αγοράσει μειωμένο αργό από τη Ρωσία πριν το διυλίσει και το πουλήσει σε ευρωπαίους πελάτες.

Ενώ οι πωλήσεις αυτές είναι νόμιμες, οι επικριτές λένε ότι ισοδυναμούν με μια οδό από την πίσω πόρτα για το ρωσικό πετρέλαιο και υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην αφαίρεση των εσόδων της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της πολεμικής της προσπάθειας.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναγνώρισε «το δίλημμα» ήδη από τον Μάιο.

«Εμείς στην ΕΕ δεν αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αγοράζουμε το ντίζελ που προκύπτει από τη διύλιση αυτού του ρωσικού πετρελαίου κάπου αλλού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράκαμψη των κυρώσεών μας», έγραψε.  «Όλα αυτά εγείρουν επίσης ηθικά ζητήματα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back