Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, το οποίο ανατρέπει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και καταργεί στην πράξη ό,τι είχε απομείνει από τον δημόσιο χαρακτήρα τους, είναι προς ψήφιση στη Βουλή.
Η αντίδραση προέρχεται κυρίως και συνολικά από τον ακαδημαϊκό χώρο, όπου ακόμα και φιλοκυβερνητικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν διατάξεις (ή και το σύνολο) του νόμου με δυσπιστία ή και αρνητικά.
To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει εκφράσει δια των οργάνων διοίκησης την αντίθεσή του στο νόμο.
Ο νόμος επαναφέρει με εμμονικό τρόπο λειτουργίες που δοκιμάστηκαν και δεν πρόσθεσαν κάτι στην ακαδημαϊκή λειτουργία, όπως το Συμβούλιο Ιδρύματος με αρμοδιότητες που υπερκαλύπτουν πλέον τα πρυτανικά συμβούλια.
Επίσης, η κυβέρνηση θεώρησε σωστό να περιστείλει τις δημοκρατικές λειτουργίες, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τον τρόπο εκλογής πανεπιστημιακών αρχών και παρεμβαίνοντας ακόμα και στις φοιτητικές εκλογές, όπου δεν υφίσταται κανένα κυβερνητικό δικαίωμα. Αντιδράσεις έχουν υπάρξει ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ, η παράταξη της οποίας φέτος έχασε για πρώτη φορά την πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές, μετά από 30 και πλέον χρόνια (δεν το παραδέχθηκε ποτέ, ωστόσο)…
Ο νόμος πρακτικά ανατρέπει τη λειτουργία τμημάτων, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβίωσή τους με αγοραία κριτήρια και αντί να χειριστεί την πολυδιάσπαση επιστημονικών αντικειμένων, ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο αποσπασματικά και εφήμερα πτυχία, ανάλογα με τις «ανάγκες της αγοράς», με τρόπο που δεν απαντάει επαρκώς στη σύνδεση του πανεπιστημίου με την εργασία.
Τέλος, η «πανεπιστημιακή αστυνομία» ήδη έχει συγκεντρώσει έντονες και καθολικές αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα σώμα καταστολής στην ελληνική κοινωνία, όπου τέτοια σώματα περισσεύουν, αντίθετα με τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές για τη δημόσια εκπαίδευση.
ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων: «Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά»
Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της δηλώνει αντίθετη με το νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «παρά τις διαφωνίες του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο επί της αρχής όσο και στα επιμέρους ζητήματα, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε όχι απλώς να προχωρήσει στην διαδικασία ψήφισης αλλά επιπροσθέτως συμπεριέλαβε και νέες ρυθμίσεις που δεν υπήρχαν στην υπό διαβούλευση μορφή του σχεδίου νόμου».
Κατηγορεί το υπουργείο ότι «θέτει σε εφαρμογή την τελευταία φάση υλοποίησης της απαξίωσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου πανεπιστημίου και κατάργησης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας» και καλεί στην αποψινή (14/7) συγκέντρωση, στις 20.00, στην κεντρική πλατεία.