ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας το Πράσινο Σημείο, τα βιοαπόβλητα κι άλλα…

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας το Πράσινο Σημείο, τα βιοαπόβλητα κι άλλα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2023, 00:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Μια έναρξη λειτουργίας που ήρθε με αρκετή καθυστέρηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου και αντιδημάρχων στο εργοτάξιο του Δήμου, με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα να αναλαμβάνει τις δηλώσεις.

Στον τόπο του εργοταξίου, ο κ. Πήχας έκανε έναν απολογισμό των δράσεων της δημοτικής αρχής στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων:

-Προμήθεια εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ για τα βιοαπόβλητα. Βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης.

-Ξεκίνησε η πρώτη φάση της οικιακής κομποστοποίησης σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων. Τον Οκτώβριο αναμένονται τέσσερα οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων για την έναρξη του προγράμματος συλλογής κάδου σταδιακά. Η αρχή θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του έτους με τις επιχειρήσεις εστίασης και τους μεγάλους παραγωγούς. Στόχος είναι το 2024 να έχει καλυφθεί με σύστημα συλλογής καφέ κάδου το 100% του Δήμου, όπως ειπώθηκε. Συν ότι η συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων σε σχέση με τα σύμμεικτα (πράσινος κάδος) θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους διαχείρισης έως και 50%.

Όσον αφορά το Πράσινο Σημείο, αυτό ετοιμάζεται ακόμη, με τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι θα λειτουργήσει εντός του 2024. Κι αυτό το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προχωρά και η δημιουργία 11 γωνιών ανακύκλωσης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Ο κ. Πήχας υπογράμμισε ότι καθοριστικής σημασίας για τον Δήμο και τους πολίτες θα είναι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω» για το οποίο έχει κατατεθεί πρόταση στο υπουργείο.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του εργοταξίου και την αντικατάσταση του στόλου του Δήμου.

To μεγάλο ζήτημα παραμένει βέβαια η μεταστέγαση του εργοταξίου…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back