Του Κωνσταντίνου Κυρίτση*
Σε μια παραθαλάσσια τουριστική περιοχή της Ηπείρου, στην Πάργα, πέθανε μια τουρίστρια από ανακοπή καρδιάς.
Μία από τις πρώτες σκέψεις; Από θαύμα δεν έχουμε κι άλλες απώλειες σε άλλες περιοχές, τουριστικές, όπως είναι το Ζαγόρι.
Η περιοχή της Πάργας έχει ένα μικρό κέντρο υγείας, με υποδομές άλλων δεκαετιών. Δύο μόλις γιατροί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μια δύσκολη καθημερινότητα, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από τους μόνιμους και περίπου 30.000 επισκέπτες και τουρίστες καθημερινά.
Ένα κέντρο υγείας υποστελεχωμένο, που δεν έχει τα αυτονόητα. Δεν έχει ανάλογο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών τουλάχιστον για τον μισό χρόνο της τουριστικής σεζόν, δεν έχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η περιφερειακή αρχή μπορούσε να λάβει μέτρα για να στηρίξει τον κλάδο της υγείας σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές όπως και σε ορεινές στην Ήπειρο αλλά δυστυχώς η φιλοσοφία της είναι πολύ μακριά από το να δημιουργήσει μια Ήπειρο για Όλους.
Ενδεικτικά:
-Ενίσχυση των κέντρων υγείας: Μπορούσε να επενδύσει πόρους στο κέντρο υγείας της περιοχής αλλά και σε άλλα γειτονικά κέντρα υγείας. Πόρους για τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να ανταποκρίνονται οι δομές υγείας στις ανάγκες, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.
- Ανάπτυξη ιατρικών υπηρεσιών σε περιοχές μεγάλης κατακερματισμένης τουριστικής δραστηριότητας: Εκτός από το κέντρο υγείας στο κέντρο της περιοχής, μπορεί να εξεταστεί η δημιουργία μικρών ιατρικών κέντρων ή κλινικών σε περιοχές μεγάλης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έδρα τα κέντρα των Δήμων όπως στην περιοχή της Πάργας. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Πάργας δεν είναι το μόνο υποστελεχωμένο. Ίδια κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου αλλά και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Μια ευρύτερη περιοχή που δέχεται χιλιάδες τουρίστες και όμως οι υποδομές δεν επαρκούν και οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν υπηρεσίες περασμένων δεκαετιών όταν ο τουρισμός ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Η περιφερειακή αρχή έπρεπε να έχει μεριμνήσει να συνεργαστεί με Δήμους, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις για να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως η τοποθέτηση αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, απινιδωτές που θα μπορούσε να προμηθευτεί ακόμη και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η περιφερειακή αρχή επαίρεται για το σπουδαίο έργο της αλλά σπουδαίο έργο πρωτίστως είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποία μπορεί να χαθεί είτε γιατί δεν υπάρχουν υποδομές στα οδικά δίκτυα όπως η σύνδεση Ιόνιας-Πρέβεζας ή Πρέβεζας-Πάργας ή τέλος γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες υγείας.
Η επί 23 χρόνια περιφερειακή αρχή, έπρεπε να έχει επενδύσει στην υγειονομική υποδομή, την εκπαίδευση και την πρόληψη για να διασφαλίσει ότι οι τουρίστες και οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας.
Αντί αυτού όμως, επενδύει σε ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις και αποσπασματικά έργα που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πορείας της Ηπείρου.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, η περιφερειακή αρχή θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε πάρει περισσότερα μέτρα για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη όχι μόνο στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές αλλά και στις ορεινές.
Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να παρέχουν συμβουλές σε ασθενείς.
Ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων: Η αύξηση του ιατρικού προσωπικού και των νοσηλευτών στις παραθαλάσσιες περιοχές μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους εν δυνάμει τουρίστες για να την επιλέξουν.
Επέκταση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: Εκτός από το κέντρο υγείας, η περιφερειακή αρχή μπορεί να δημιουργήσει ή να επεκτείνει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, για πιο γρήγορη ανταπόκριση σε καταστάσεις κινδύνου.
Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου αυτός υπάρχει: Να συνεργαστεί με ιδιωτικές κλινικές και ιατρικούς φορείς για να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα ιατρικής περίθαλψης σε ανάλογες περιοχές.
Η συνεργασία μεταξύ της περιφερειακής αρχής και του υπουργείου υγείας είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών, κυρίως των πολύ σοβαρών και έκτακτων.
Στη νέα πραγματικότητα στην οποία οδηγούμαστε -ακόμη και από έκτακτα γεγονότα όπως αυτά στη Θεσσαλία- θα πρέπει πριν και πάνω από όλα να σχεδιάσουμε και να λειτουργήσουμε όλους εκείνους τους τομείς που εγγυώνται την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού: την ανθρώπινη ζωή.
*Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ήπειρος Όλον» του υποψήφιου περιφερειάρχη Στέφανου Ζούμπα