ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέρα από τα πεσμένα φύλλα…

Εικόνα του άρθρου Πέρα από τα πεσμένα φύλλα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2023, 19:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα δεν πλημμύρισαν χτες. Υπήρξαν όμως αρκετοί πλημμυρισμένοι δρόμοι, έστω και για λίγη ώρα. Το φαινόμενο αυτό, μετά και τα όσα έγιναν στη Θεσσαλία, προκαλούν εκ των πραγμάτων έναν έντονο προβληματισμό για το πόσο έτοιμα είναι τα Γιάννενα, και γενικότερα το λεκανοπέδιο, σε αντιπλημμυρικό επίπεδο.

Το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο που έζησαν τα Γιάννενα, ήταν το 2010, όταν μέρος ακόμα και του οδοστρώματος της Εγνατίας οδού βρέθηκε κάτω από νερά. Και φυσικά, όσο η πόλη μεγαλώνει και το έδαφός της τσιμεντώνεται και άρα παύει να λειτουργεί σαν σφουγγάρι, οι έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν προβλήματα στις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

Προς το παρόν, στον Δήμο Ιωαννιτών, η συζήτηση εξαντλείται στα πεσμένα φύλλα. Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας έσπευσε να αποδώσει τους πλημμυρισμένους δρόμους στα πεσμένα φύλλα που έφραξαν τους αγωγούς ομβρίων υδάτων. Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Τατιάνα Καλογιάννη απέδωσε τα όσα έγιναν στη σπασμωδική επίσπευση διαφόρων εργασιών για το «μαύρισμα» των δρόμων και στην ελλιπή επίβλεψη των δημοτικών έργων.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων Όλυ Τσουμάνη, εκτιμά με τη σειρά της ότι τα χτεσινά προβλήματα οφείλονται στην κακή κατάσταση του δικτύου ομβρίων υδάτων ενώ θέτει και ζήτημα μη καθαρισμού των ρεμάτων παραπλεύρως της περιφερειακής οδού όπως γενικότερα της ύπαρξης ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, η χτεσινή νεροποντή προκάλεσε προβλήματα σε δύο σημεία της πόλης: στην παραλίμνιο οδό και στη Λιμνοπούλα. Επισημαίνει δε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού και της κάλυψης των φρεατίων από φύλλα δέντρων που έπεσαν τόσο πριν την καταιγίδα όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Ωστόσο, σημειώνει ότι υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας και η παρέμβαση από Πυροσβεστική και συνεργεία της ΔΕΥΑΙ ήταν άμεση.

Την ίδια ώρα ασκεί κριτική σε «παντογνώστες και επικριτές όσων γίνονται στην πόλη» οι οποίοι κατασκεύασαν «εικόνα καταστροφής που την απέδωσαν στην ασφαλτόστρωση και τη δήθεν κάλυψη των φρεατίων. Πρόκειται πραγματικά για ένα ευφάνταστο σενάριο» όπως αναφέρεται.

Ο Δήμος Ιωαννιτών τονίζει δε ότι τα φρεάτια στην παραλίμνιο, όπως και σε άλλα σημεία, λειτουργούν κανονικά.

Μπορεί το χτεσινό φαινόμενο να ήταν μικρής διάρκειας και αντιμετωπίσιμο εντέλει, αλλά υπάρχει μια πραγματικότητα: Η χαμηλή ζώνη της λεκάνης Ιωαννίνων είναι μία από τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου στην Ήπειρο, όπως αποτυπώνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών του 2012.

Οι καθαρισμοί ρεμάτων και φρεατίων όπως και η εκβάθυνση και διαπλάτυνση τάφρων, είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αυτονόητο στην πολιτική προστασία του λεκανοπεδίου. Η αναζήτηση τρόπων μείωσης της απορροής των υδάτων, όταν χρειαστεί (τις κρίσιμες ώρες), δεν μπορεί να είναι πια υπό συζήτηση.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου. Η μελέτη δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Την ίδια ώρα βέβαια στα συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών υπάρχουν μελέτες που σχετίζονται με τη λίμνη των Ιωαννίνων και την υδρολογική κατάστασή της η οποία συνδέεται με πλημμυρικά φαινόμενα. Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προτείνει την επαναδημιουργία μέρους της λίμνης Λαψίστας, την αποκατάσταση πλημμυρικών εκτάσεων σε Ανατολή και Κατσικά αλλά και την κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας. Όλα αυτά δεν είναι καινούρια. Έχουν κατατεθεί, έχουν συζητηθεί, έχουν αναλυθεί μέσα στα χρόνια. Έχουν όμως μπει στην άκρη…

Το κρίσιμο ερώτημα πια δεν είναι τι θα γίνει αν πέσουν τα φύλλα των δέντρων, αλλά αν και σε τι βαθμό θα άντεχαν τα Γιάννενα μια πλημμύρα τύπου Daniel.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back