ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται

Εικόνα του άρθρου Πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2023, 16:20
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ερμής, ο Δίας, η Αφροδίτη, ο Ουρανός και ο Άρης θα ευθυγραμμιστούν κοντά στη σελήνη αυτή την εβδομάδα.

Οι πλανήτες θα εκτείνονται από τη γραμμή του ορίζοντα έως περίπου τα μισά του νυχτερινού ουρανού. Η καλύτερη ευκαιρία για να παρακολουθήσετε τη σύνοδο των πλανητών, θα είναι την αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 και σύμφωνα με τον αστρονόμο της NASA Μπιλ Κουκ, θα πρέπει να κοιτάξετε δυτικά του ορίζοντα, ακριβώς μετά τη δύση του ηλίου.

Σύμφωνα με το Associated Press η πλανητική σύνοδος θα είναι ορατή από κάθε σημείο του πλανήτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ουρανός θα είναι καθαρός και οι παρατηρητές θα κοιτούν δυτικά.

Ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Άρης θα είναι εύκολα ορατοί λόγω της έντονης λάμψης τους, εξήγησε ο Κουκ.

Η Αφροδίτη θα λάμπει περισσότερο ενώ ο Άρης θα βρίσκεται πιο κοντά στη Σελήνη και θα έχει μια κοκκινωπή λάμψη. Ο Ερμής και ο Ουρανός θα είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πιο αμυδρή η λάμψη τους. Συνεπώς πιθανότατα να χρειάζονται κιάλια για να τους εντοπίσετε.

Εάν είστε φαν της παρατήρησης του ουρανού, θα έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρατηρήσετε τον Ουρανό που συνήθως δεν είναι ορατός, δήλωσε ο Κουκ. Ψάξτε για την πρασινωπή λάμψη του ακριβώς πάνω από την Αφροδίτη.

Ομάδες πλανητών ευθυγραμμίζονται κατά καιρούς στον ουρανό. Μία σύνοδος πέντε πλανητών συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.

Φωτογραφία: γραφική αναπαράσταση/macrovector / Freepik


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3