ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέντε αυτόνομα λεωφορεία στους δρόμους της Σκωτίας

Εικόνα του άρθρου Πέντε αυτόνομα λεωφορεία στους δρόμους της Σκωτίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2023, 17:27
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πέντε πλήρως αυτόνομα λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους της Σκωτίας, κοντά στο Εδιμβούργο τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε η Stagecoach, η μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης λεωφορείων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα διαχειρίζεται τον στόλο.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το έργο, που ονομάζεται CAVForth, θα είναι η πρώτη πλήρως αυτοκινούμενη υπηρεσία δημόσιων λεωφορείων στον κόσμο. Το CAV σημαίνει «συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα».

Η υπηρεσία, η οποία στοχεύει να μεταφέρει 10.000 επιβάτες εβδομαδιαίως, θα εκτελεί αρχικά μια κυκλική διαδρομή 22,5 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδρομής που θα διασχίζει την εμβληματική γέφυρα Forth Road Bridge. 

Τα οχήματα διαθέτουν αισθητήρες που τους επιτρέπουν να κινούνται σε προεπιλεγμένους δρόμους με ταχύτητα έως και 80 km/h. Τα λεωφορεία θα λειτουργούν σε επίπεδο AV Level 4, που σημαίνει ότι θα έχουν εκπαιδευμένο οδηγό ασφαλείας, ενώ ένας δεύτερος υπάλληλος θα βοηθάει τους επιβάτες να επιβιβαστούν στο λεωφορείο και να αγοράσουν εισιτήρια

Το έργο CAVForth, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 6,1 εκατ. στερλίνες, χρηματοδοτείται εν μέρει από το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV), το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Innovate UK. Αποτελεί μέρος του Ταμείου Ευφυούς Κινητικότητας ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης της τεχνολογίας των αυτοκινούμενων μεταφορών. 

Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό δεν είναι μια νέα ιδέα. Το 2021, ένα νέο ηλεκτρικό λεωφορείο χωρίς οδηγό άρχισε να λειτουργεί στη Μάλαγα της Ισπανίας, σε ένα έργο που παρουσιάστηκε ως το πρώτο στην Ευρώπη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο Cambridge Connector, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη 13 αυτοματοποιημένων ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη την πόλη, πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο έτος. 

Ίσως το μεγαλύτερο έργο αυτοκινούμενων αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι το ULTIMO, το οποίο έχει προϋπολογισμό άνω των 55 εκατ. ευρώ και θα δοκιμάσει αυτόνομες υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις: Γενεύη (Ελβετία), Kronach (Γερμανία), και Όσλο (Νορβηγία). 

Τα πλήρως αυτόνομα οχήματα αποτελούν εδώ και καιρό στόχο των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών, με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να διεκδικούν μερίδιο στον κλάδο. Είναι, ωστόσο, απίθανο τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς ασφαλείας να εντοπιστούν στους δημόσιους δρόμους την επόμενη δεκαετία. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back