Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πέντε ακούρευτοι εκατομμυριούχοι»

Εικόνα του άρθρου «Πέντε ακούρευτοι εκατομμυριούχοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2020, 12:10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στις 17 Απριλίου 1967, οι Rolling Stones ανέβηκαν στη σκηνή που είχε στηθεί στη Λεωφόρο, για την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα. Θα κατέβαιναν κακήν κακώς έξι τραγούδια μετά, στη φάση που ο Τζάγκερ αποφάσισε να ράνει με κόκκινα γαρύφαλλα το κοινό, στο Satisfaction.

Οι ασφαλίτες επενέβησαν και την πλήρωσε ο campaign manager της μπάντας, Τον Κέιλοκ, τον οποίο έκαναν «ασήκωτο» στο ξύλο. Η Ελλάδα ήταν ήδη σε κλίμα χούντας, η αστυνομία ήταν κράτος εν κράτει, από εξαετίας άλλωστε και σε τέσσερις μέρες θα αναλάμβανε την εξουσία μαζί με το στρατό…

Ο Κέιλοκ όμως δεν ήταν κανένας τυχαίος. Εκτός από fixer των συναυλιών, ήταν και ο άνθρωπος που κανόνιζε «διάφορα ζητήματα» της μπάντας, όπως πχ να διευθετεί επεισόδια σαν εκείνο του τρίο Τζόουνς-Πάλεμπεργκ-Ρίτσαρντς στο Μαρακές ή να συνοδεύει τα μέλη της μπάντας στο δικαστήριο όταν πήγαιναν με κατηγορίες, κυρίως για ναρκωτικά, ή επίσης να ανασύρει το νεκρό σώμα του Τζόουνς από την πισίνα του. Οπότε, απάντησε, οι Stones «χώθηκαν» επίσης και έγινε ένας σχετικός χαμός. Τελικά, οι αστυνομικοί υποχώρησαν, η μπάντα τέλειωσε το Satisfaction και έφυγε.

Ο κόσμος όχι. Για να αδειάσει η Λεωφόρος έκλεισαν τα φώτα. Η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου έγραφε την επόμενη μέρα: «Το γήπεδον του Παναθηναϊκού ήταν γεμάτο από αστυνομικούς, σαν οι νέοι που παρακολούθησαν το ρεσιτάλ να ήσαν κρατούμενοι. Δεν επέτρεψαν ούτε την ευγενική χειρονομία του Μικ Τζάγκερ να χαρίση την ανθοδέσμη που του προσεφέρθη στους θαυμαστές του. Ο άνθρωπος που τη μετέφερε 'έφαγε ξύλο'. Εκδηλώσαμε την αποδοκιμασία μας και αστυνομικό όργανο που ευρίσκετο δίπλα μας έσπευσε να απειλήσει. 'Θα σου σπάσουμε τα μούτρα... Λαμπράκισσα'».

Για την ιστορία, τη συναυλία άνοιξαν διάφοροι… ετερόκλητοι. Από τον Δάκη, τον Τάσο Παπασταμάτη των Frominx, τους We Five του Ντέμη Ρούσσου και του Μάκη Σαλιάρη, αλλά και τους Idols μέχρι τους MGC με τον Πουλικάκο και τους Loubogg που αργότερα, θα γίνονταν οι Πελόμα Μποκιού.

Οι Stones θα ξανάρχονταν 31 χρόνια αργότερα στο ΟΑΚΑ για να παίξουν ένα πλήρες σετ. Παραλίγο να ξανάρθουν το 2006, αλλά ένας τραυματισμός του Κιθ Ρίτσαρντς ματαίωσε ένα μεγάλο κομμάτι της συναυλίας. Η επίσημη ανακοίνωση είναι ότι έπεσε από έναν φοίνικα, με το κεφάλι…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back