ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2023, 15:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος ηγήθηκε τριών ιταλικών κυβερνήσεων μεταξύ 1994 και 2011 και του οποίου το κόμμα Forza Italia είναι ο μικρότερος εταίρος στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, έπασχε από λευχαιμία εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Μπερλουσκόνι ήταν ένας από τους πιο «φανταχτερούς» πολιτικούς της Ιταλίας, ο οποίος έκανε πολιτική επιστροφή το 2017, παρά την καριέρα του που στιγματίστηκε από σεξουαλικά σκάνδαλα, αμέτρητες καταγγελίες για διαφθορά και καταδίκη για φορολογική απάτη.

Γεννημένος στο Μιλάνο το 1936, ο Μπερλουσκόνι ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα στην ανάπτυξη ακινήτων, προτού ιδρύσει τη Mediaset, τον μεγαλύτερο εμπορικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν από το 1986 έως το 2017.

Η Forza Italia ιδρύθηκε το 1993. Ένα χρόνο αργότερα, ο Μπερλουσκόνι ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που εξελέγη χωρίς να έχει προηγουμένως αναλάβει κυβερνητικό αξίωμα και η δεύτερη θητεία του, μεταξύ 2001 και 2006, είναι η μεγαλύτερη που έχει διατελέσει Ιταλός ηγέτης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2008, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011 εν μέσω οξείας κρίσης χρέους.

Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για φορολογική απάτη στα τέλη του 2012, για την οποία εξέτισε την ετήσια ποινή του κάνοντας κοινωφελή εργασία μερικής απασχόλησης σε οίκο ευγηρίας στο Μιλάνο. Η απαγόρευση του να θέσει υποψηφιότητα για αξίωμα άρθηκε εγκαίρως για τις βουλευτικές εκλογές του 2018, όταν η Forza Italia κατέβηκε σε συνασπισμό με τη Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας, αλλά δεν συγκέντρωσε το 40% που απαιτείται για να κυβερνήσει.

Το 2019, ο Μπερλουσκόνι κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2022 το κόμμα του επέστρεψε στην εξουσία σε έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Ο Μπερλουσκόνι εξελέγη επίσης γερουσιαστής.

Τον Φεβρουάριο κρίθηκε αθώος για την κατηγορία ότι δωροδοκούσε μάρτυρες προκείμενου να πουν ψέματα για τα περιβόητα «μπούγκα-μπούγκα» πάρτι που φέρεται πως διοργάνωνε. Ο «Καβαλιέρε» είχε κατηγορηθεί ότι πλήρωνε νεαρές showgirls και άλλους για να καταθέσουν ψεύδη για το τι πραγματικά συνέβαινε στα πάρτι του.

Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε σχέση με την 37χρονη Francesca Pascale για επτά χρόνια πριν από τη σχέση του με την 33χρονη Marta Fascina, βουλευτή της Forza Italia, με την οποία έκανε έναν «συμβολικό γάμο» τον Μάρτιο του 2022. Επιβιώνει από πέντε παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back