Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το μετεκλογικό παζλ της πρώτης Κυριακής

Εικόνα του άρθρου Το μετεκλογικό παζλ της πρώτης Κυριακής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2019, 01:45
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα εκλογικά ποσοστά έρχονται να αναδείξουν πως η διάσπαση της κεντροδεξιάς στα Γιάννενα συνέβαλε τα μέγιστα για την ανάδειξη δυνάμεων της κεντροαριστεράς αλλά και πως ο δήμαρχος και διεκδικητής της νέας δημαρχίας Θωμάς Μπέγκας, με πέντε χρόνια θητείας σε μια μνημονιακή περίοδο, δεν έχασε εκλογική δύναμη ούτε υπέστη κάποια φθορά. Η διαφορά του μάλιστα από τον αντίπαλό του την ερχόμενη Κυριακή, τον Μωυσή Ελισάφ, φτάνει πια κοντά στο 7%.

Το εκλογικό του ποσοστό 30,55% είναι πιο χαμηλό από αυτό του 2014 (33,25%), αλλά τότε είχε στο σχήμα του και την παράταξη του Παντελή Κολόκα με αναφορά στη ΝΔ. Αναμφίβολα, υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων. Δυνάμεις που πήγαν αλλού, αλλά που ο κ. Μπέγκας κατάφερε να τις αναπληρώσει σε σημαντικό βαθμό. Η Τατιάνα Καλογιάννη (19,89%), έχοντας τις ευχές της ΝΔ, δεν κατάφερε να δέσει… στο άρμα της παράταξης όλη τη ΝΔ τελικά. Ένα σημαντικό ποσοστό, 11,75%, παρέμεινε πιστό στον πάλαι ποτέ δήμαρχο Νίκο Γκόντα. Παρόλα αυτά, κομμάτι της ΝΔ δεν πήγε σε κανέναν από τους δύο. Τόσο η παράταξη του κ. Μπέγκα όσο και η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ απορρόφησαν «γαλάζιες» δυνάμεις. Στο παζλ των εκλογικών ποσοστών συνέβαλε και η καθοδική πορεία της παράταξης του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα».

Την ίδια ώρα, η μεγάλη πτώση στα ποσοστά της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» μεταφράζεται σε μετακίνηση ψηφοφόρων σε άλλες παρατάξεις. Με τις συνθήκες να διαμορφώνονται όπως διαμορφώθηκαν, ο Μωυσής Ελισάφ μπόρεσε να τις αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και να φτάσει σε ένα ποσοστό 23,77%.

Θωμάς Μπέγκας και Μωυσής Ελισάφ αναμετρώνται λοιπόν για τη δημαρχία την ερχόμενη Κυριακή, με τον δεύτερο πάντως να μη χάνει χρόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Με ανακοίνωσή του, σήμερα το απόγευμα, ζήτησε από τους πολίτες να τον ψηφίσουν για δήμαρχο, ασκώντας παράλληλα κριτική στη δημοτική αρχή Μπέγκα και κάνοντας την εκτίμηση ότι «οι Γιαννιώτες αποφάσισαν ότι η πόλη πρέπει να αλλάξει σελίδα».

Η επόμενη Κυριακή έχει αναμφίβολα την κρισιμότητά της. Και για έναν επιπλέον λόγο: του συστήματος της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με την κατανομή των εδρών που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών (με την ενσωμάτωση να έχει φτάσει στο 82%), από τις 45 έδρες του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, η παράταξη του κ. Μπέγκα καταλαμβάνει 13 έδρες, η παράταξη Ελισάφ 11 έδρες, η παράταξη Καλογιάννη 9 έδρες, η παράταξη Γκόντα 5 έδρες, οι παρατάξεις του Λάζαρου Νάτση, της Όλυς Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) και του Άρη Μπαρτζώκα από 2 έδρες η καθεμία και 1 έδρα η «Αριστερή Παρέμβαση» με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει μετακίνηση εδρών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενσωμάτωσης.

Η νέα δημοτική αρχή απαιτεί τη σύμπραξη δυνάμεων που θα αποφέρουν στο σύνολό τους τουλάχιστον 23 έδρες. Από δω και πέρα αρχίζουν τα… μαθηματικά και τα σενάρια. Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ξεκινήσει η πραγματικότητα.

*Τα εκλογικά ποσοστά, όπως αυτά καταγράφονται, είναι σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των δικαστικών αντιπροσώπων όπως αυτά φτάνουν στην Περιφέρεια Ηπείρου. Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back