ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παύλος Φύσσας: Παρών

Εικόνα του άρθρου Παύλος Φύσσας: Παρών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2022, 11:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν από 9 χρόνια, τέτοια μέρα στο Κερατσίνι, δολοφονήθηκε ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας, σε ενέδρα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο θάνατός του έγινε η αφορμή που ανάγκασε ακόμα και το σύστημα που μέχρι τότε ανεχόταν, σε ένα μεγάλο κομμάτι του, το κοινοβουλευτικά νομιμοποιημένο νεοναζιστικό κόμμα, να κινήσει τις διαδικασίες για τη δίωξή του. Αυτή, κατέληξε πρόπερσι σε πρωτόδικη καταδίκη, μια μέρα που η αστυνομία χτύπησε για άλλη μια φορά απρόκλητα τους χιλιάδες συγκεντρωμένους-ες, στο Εφετείο, στην Αθήνα.

Σήμερα, η επέτειος της δολοφονίας του ράπερ από το Κερατσίνι, θα τιμηθεί με συγκεντρώσεις και πορείες. Στα Γιάννενα, καλείται μια τέτοια στις 18.00, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το ΝΑΡ στο κάλεσμά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η δράση της Χρυσής Αυγής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η ρατσιστική και εθνικιστική της ρητορεία ευδοκιμεί σ΄ ένα σύστημα που γεννά και θρέφει τον ρατσισμό, τον φασισμό και την μισαλλοδοξία. Το έργο της, ωστόσο, διευκολύνθηκε προκλητικά από την υπόγεια στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ, των ΜΜΕ και τμημάτων του κεφαλαίου που ήθελαν πλάι στο κρατικό αυταρχισμό ένα παρακρατικό «σιδερένιο χέρι» ενάντια στους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει ότι «το πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές του έχουν ακόμα ανάγκη το ρατσιστικό δηλητήριο για να αποπροσανατολίσουν την οργή του λαού, ενώ παράλληλα διαλύουν το παρόν και το μέλλον του, εξαπολύοντας μια επίθεση που θέλει να τσακίσει ακόμα και βασικά λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες».

Το ΜΛ ΚΚΕ τονίζει ότι «όσο θα οξύνεται η πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εξάρτησης τόσο θα συντηρούνται οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ο φασισμός θα βρίσκει έδαφος για να δράσει. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο το δημοκρατικό κίνημα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στη φασιστική απειλή και κυρίως ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές που την τρέφουν, πρώτα απ’ όλα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back