Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων: Οι επτά υποψήφιοι βουλευτές

Εικόνα του άρθρου ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων: Οι επτά υποψήφιοι βουλευτές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2023, 16:52
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Kατά αλφαβητική σειρά: Κώστας Γάτσιος, Δημήτρης Δημητρίου, Ανθή Λιάγκου, Θανάσης Μανταλόβας, Βάλια Μήτσιου, Ντίνα Μπακόλα, Γιάννης Τσίμαρης. Είναι τα επτά πρόσωπα που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων.

Η επικύρωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ (όχι σε ποσοστό 100%, καθώς δεν ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια σε έξι εκλογικές περιφέρειες) έγινε σήμερα το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η διαδικασία της οριστικοποίησης των ψηφοδελτίων ανέδειξε σαφώς και μια μάχη με την εσωστρέφεια που δίνει το κόμμα και η οποία «στιγματίστηκε» από αποχωρήσεις και αποσύρσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της επιτροπής ψηφοδελτίων είναι ο Βαγγέλης Αργύρης, παλιός βουλευτής Ιωαννίνων. Σε τοπικό επίπεδο συνεχίζει να διατηρεί ένα παραδοσιακό «κέντρο ελέγχου» στα Γιάννενα, αν και σαφώς πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ο κ. Αργύρης δήλωσε: «Η ανανέωση προσώπων αγγίζει σε ποσοστό το 63%. Το 31% των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών, και το 92% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με το 12% να κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και το 30% μεταπτυχιακό δίπλωμα». Όλα αυτά τα στοιχεία, ωστόσο, έχουν σημασία μόνο για τους λάτρεις της στατιστικής.

Το ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα έχει δύο βασικές αποστολές: Να κρατήσει το παραδοσιακά καλό ποσοστό του στο νομό, αλλά και να επωφεληθεί από τη συγκυρία και να εκλέξει βουλευτή μετά από πολύ καιρό.

Το ψηφοδέλτιο με τους επτά υποψηφίους, δεν μοιάζει να μπορεί να «μιλήσει» σε ετερόκλητα πολιτικά κοινά. Από τους επτά, οι δύο συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019. Κώστας Γάτσιος και Θανάσης Μανταλόβας τερμάτισαν πρώτος και δεύτερος, με 3.138 ψήφους και 2.686 ψήφους αντίστοιχα. Τρίτος είχε έρθει ο Σωτήρης Ζαρπαλάς με 2.140 ψήφους. Το όνομα του κ. Ζαρπαλά είχε ακουστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μια ενδεχόμενη πολιτική του υποψηφιότητα θεωρούνταν ότι προσεγγίζει περισσότερο το πολιτικό «μοντέλο Ανδρουλάκη». Ο κ. Ζαρμπαλάς όμως, φαίνεται ότι δεν προχώρησε την υποψηφιότητά του για επαγγελματικούς λόγους.

Ο Κώστας Γάτσιος ήταν λοιπόν πρώτος σε σταυρούς το 2019. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ έχει χαράξει έναν προσωπικό δρόμο στον ευρύτερο «πατριωτικό πασοκικό χώρο», με εξόδους από το κόμμα, όταν ακολούθησε τους Μιχάλη Χαραλαμπίδη και Αλέκο Παπαδόπουλο και επιστροφή με υποψηφιότητα για την προεδρία. Λίγο-λίγο, έφτιαξε μια υποψηφιότητα που θα πρέπει να φανεί τώρα αν είναι συμπαγής ή απλά ευκαιριακή.

Ο Θανάσης Μανταλόβας έχει και αυτός αυτοδιοικητικό παρελθόν. Ήταν και ένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν την υποψηφιότητα Παπανδρέου στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.

Ο πιο «ανδρουλακικός» πιθανός υποψήφιος, όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι ο Δημήτρης Δημητρίου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου και επικεφαλής της παράταξης Ήπειρος Όλον, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αν αυτή η τελευταία ιδιότητα διαφεύγει, είναι γιατί ο κ. Δημητρίου δεν είχε καμία ιδιαίτερα αντιπολιτευτική παρουσία στο συμβούλιο.

Μια επίσης αυτοδιοικητική περίπτωση, είναι ο Γιάννης Τσίμαρης. Ο κ. Τσίμαρης είναι αντιδήμαρχος σε μια δημοτική αρχή που έχει περισσότερους αντιδημάρχους από απλούς συμβούλους και δεν έχει «ενοχλήσει» ή εντυπωσιάσει με πολιτικές του τοποθετήσεις.

Στις γυναίκες, το παρών δίνει η Ντίνα Μπακόλα, η οποία έχει και αυτή αυτοδιοικητικό υπόβαθρο –δημοτική σύμβουλος επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα. Οι άλλες δύο γυναίκες είναι η Ανθή Λιάγκου, παραολυμπιονίκης, και η δικηγόρος Βάλια Μήτσιου, κόρη στελέχους του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων.

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα θα δώσει λοιπόν κι αυτό τη μάχη του με την ελπίδα ότι θα δει να επιστρέφει η τοπική του ισχύς η οποία τα τελευταία χρόνια έχει «διανεμηθεί» σε άλλους διαύλους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back