ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πάρτε μέτρα προφύλαξης για τη γρίπη των πτηνών

Εικόνα του άρθρου Πάρτε μέτρα προφύλαξης για τη γρίπη των πτηνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2017, 14:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Χιόνι δεν πέφτει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η «βορειοευρωπαϊκή» χιονόπτωση έχει τις συνέπειές της και στη χώρα μας. Οι χιονοπτώσεις και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τα άγρια πτηνά να μεταναστεύσουν προς τις νότιες περιοχές και ειδικότερα προς την Ελλάδα. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι απαιτούνται άμεσα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στα οικόσιτα πουλερικά.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου έρχεται να υπενθυμίσει σε πτηνοτρόφους τι επιτρέπεται και τι όχι. Απαγορεύεται λοιπόν η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους και η διατήρηση των πουλερικών σε προαύλια, αυλές και αγρούς σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από λίμνες, ποτάμια και λοιπές υδατοσυλλογές.  Επιπλέον, οι εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back