ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση: «Ουρανός απ' άλλους τόπους» του Σ. Δημητρίου

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση: «Ουρανός απ' άλλους τόπους» του Σ. Δημητρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2022, 21:32
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου «Ουρανός απ’ άλλους τόπους» παρουσιάζουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Πατάκη, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Αναγνώστης», την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο Χρήστος Κατσούρας, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-θεατρικός συγγραφέας, και η φιλόλογος Ανδρονίκη Ζoύκη. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Άντα έδινε την ψυχή ο πατέρας, γύρισε τα μάτια ψηλά στην θύρα. Γελούμενος έκαμε το χέρι έτσι. Τέτοιο γέλιο τού είδαμαν όταν απόχτησε τον Τσιάβο. Άστραφτε. Είχαν αγάπη μεγάλη με την μάνα. Έρθες, κυρά, καλωσέρθες, είπε· κι εκεί ήταν η τελευταία πνοή. Ξενοκουβεντιάζουν όσοι παραδίνουν ψυχή. Λέω θα είδε την μάνα. Είναι τα πνέματα που σμίγουν, αλλιώς πώς θα την μελέταγε;».

Αφηγείται μια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει ‒κατά τα λόγια της‒ ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Φορές φορές έχεις την αίσθηση ότι τη γλώσσα της την κινεί ουράνιος υποβολέας. Τραγουδιστή πηγή πλαγιάς που άνθισε κάποια μακρινή άνοιξη και μαράθηκε στις μέρες μας.

Το βιβλίο είναι ο απόηχος αυτής της γλώσσας. «Αφολόι», όπως συχνά πυκνά λέει η αφηγήτρια.

Ο Σωτήρης Δημητρίου γράφει για τον γενέθλιο τόπο του, την Ήπειρο των αυθεντικών ανθρώπων, της σκληρής ζωής, του ζωντανού ιδιώματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3