ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας: Μια παρέμβαση για «οικοσύστημα καινοτομίας»

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας: Μια παρέμβαση για «οικοσύστημα καινοτομίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2024, 16:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Κοινό των Ηπειρωτών, σε μια από τις πολλές ανακοινώσεις του, τις τελευταίες μέρες, ασχολείται με την απένταξη του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ελέω των επίμονων και λάθος χειρισμών της περιφερειακής αρχής και του περιφερειάρχη, προσωπικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος με τους τοπικούς φορείς, ούτε ορίστηκαν με σαφήνεια οι ανάγκες και οι στόχοι.

Προτείνει, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας να ενταχθεί σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο πάρκο αγροτικής ανάπτυξης».

Το οικοσύστημα θα δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητές/τριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι δήμοι και όσοι φορείς έχουν σχέση με την παραγωγή και την τεχνολογία.

Περιγράφει «μια δυναμική κατάσταση που μπορεί να ενσωματώνει διαρκώς νέα εγχειρήματα και επιχειρηματικά μοντέλα» και τονίζει πως έτσι, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ερευνητές να εξερευνούν νέους τρόπους αξιοποίησης σύγχρονων και παραδοσιακών τεχνολογιών για τον τοπικό αγροτικό τομέα και την τοπική οικονομία, με συμμετοχική κατασκευή ανοικτού σχεδιασμού εργαλείων και λύσεων (λογισμικό, αγροτικά μηχανήματα, ανεμογεννήτριες μικρής κλίμακας, ρομποτικές συσκευές, κ.ά.).

Ως παράδειγμα, παρατίθεται η πιθανή λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας με αξιοποίηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.α.

«Δεν θέλουμε να εξαντληθεί εδώ η συζήτηση. Για το λόγο αυτό καλούμε την περιφερειακή σρχή να κάνει το επόμενο βήμα και να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας και παραγωγής για την Ήπειρο, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο συζήτησης σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, τους φορείς, τις περιφερειακές παρατάξεις και την τοπική κοινωνία» καταλήγει η παράταξη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back