ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο των 200 στρεμμάτων

Εικόνα του άρθρου Το πάρκο των 200 στρεμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2024, 09:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διακόσια στρέμματα: ένα πάρκο, ένας χώρος πρασίνου, ένας τόπος άθλησης και ψυχαγωγίας, μια τοποθεσία που κάποτε αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους των Ιωαννίνων.

Το πάρκο Πυρσινέλλα (ή αλλιώς το Γιαννιώτικο Σαλόνι), στην είσοδο της πόλης, μετά από πολλά πολλά χρόνια, ευελπιστεί να «ζωντανέψει» ξανά.

Εδώ και δύο εβδομάδες, το πάρκο είναι κλειστό «στους μη έχοντες εργασία» -κλειστό είναι και το πάρκινγκ όπου έχει τοποθετηθεί απαγορευτική μπάρα. Και ως «μη έχοντες εργασία» νοούνται όσοι δεν εμπλέκονται στο έργο της ανάπλασης του πάρκου, το οποίο έχει ξεκινήσει από την ανάδοχο εταιρία «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ».


Το έργο της ανάπλασης, με κόστος σύμβασης 6,85 εκατ. ευρώ (8 εκατ. ευρώ ο αρχικός προϋπολογισμός), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η οποία υπογράφηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023, μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της αναδόχου εταιρίας, η δεύτερη πρέπει να κάνει τις προβλεπόμενες εργασίες μέσα σε 10 μήνες.


Αυτή τη στιγμή, μέσα στο πάρκο, η ανάδοχος εταιρία έχει αναπτύξει αρκετά «μέτωπα». Έχει προχωρήσει ήδη στην καθαίρεση διαφόρων στοιχείων από το κτίριο του Γιαννιώτικου Σαλονιού ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η απομάκρυνση διαφόρων κατασκευών περιμετρικά της μεγάλης λίμνης. Παράλληλα, προχωρά και η απομάκρυνση ξεραμένων, σπασμένων και άρρωστων δέντρων.


Σημαντικό μέρος της όλης εργολαβίας είναι η διαχείριση του πρασίνου. Σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου, στην έκταση αυτή υπάρχουν 4.611 δέντρα και φυσικά χιλιάδες θάμνοι.

Το είδος που επικρατεί, είναι η μαύρη πεύκη -2716 δέντρα μαύρης πεύκης, με τις ακακίες και τους σφένδαμους να ακολουθούν. Στη μελέτη σημειωνόταν ότι μεγάλος αριθμός των δέντρων, ιδίως πεύκων, θα απομακρυνθεί, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων, ενώ επιπλέον κάποια δέντρα θα κοπούν λόγω της διάνοιξης διαδρομών. Η μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση όλων των δέντρων με ενδημικά και αείφυλλα ή φυλλοβόλα πλατύφυλλα.

Σημειωτέον ότι η δεντροφύτευση του πάρκου Πυρσινέλλα έγινε τη δεκαετία του ’60.

Το έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων του πάρκου, τον επανασχεδιασμό του δικτύου διαδρομών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, την κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης και παιδική χαρά.

Προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου του Γιαννιώτικου Σαλονιού με στόχο να λειτουργήσει ξανά ως εστιατόριο-καφέ. Η αξιοποίηση και επαναλειτουργία του κεντρικού κτιρίου είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων το επόμενο χρονικό διάστημα.


Στο πλαίσιο της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα, υπάρχουν κι άλλες δύο συμβάσεις, συνολικού κόστους 1 εκατ. ευρώ: μία που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων εφαρμογών (από τη μοναδική ένωση εταιριών που συμμετείχε στον διαγωνισμό, την «Globismart-Globiled», δίνοντας μια ελάχιστη έκπτωση) και μία που αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ....... ΤΩΡΑ .....
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΓΑ , ΠΑΛΙΑ ΔΕΝΔΡΑ , ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ , ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΚΟΠΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΔΕΝΔΡΑ . ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ...... ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ --- ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ....!!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ...... ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ... ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΑΝ .., ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΥΤΕΨΑΝ ..... ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ...... ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΝ , ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΩΝ 9.000.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ..... ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΩΣΤΕΣ ΗΔΗ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ???? ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ???? ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΝΥΨΗΛΩΝ , ΕΥΡΩΣΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ???? ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΑΝ ΤΟ .... ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ ΠΑΡΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΜΠΑ -- ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ ...... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΙΣ .... ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ... ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ..... ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΕΓΚΑΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΗΠΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ..... ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙΙΙ ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ...... ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ... ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!! ........ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ........ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ........ ΟΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ....... ΣΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ..... ΚΡΙΜΑ ..... Υ,Γ,. << ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΔΕΝΔΡΑ ΖΟΥΣΑΝ ....... << ΠΡΙΝ >> ΤΗΝ ...... ΑΝΑΠΛΑΣΗ ...... ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΣΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ << ΜΕΤΑ >> .......... ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ???? ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ... Η ΜΗΠΩΣ ... ΟΧΙ ...???
ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΡΕ .....
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΡΑ ........ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΧΛΩΡΑ ........ ΔΕΝΔΡΑ ....... ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΑΣ ΠΑΕΙ << Τ Ω Ρ Α >> ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ........ ΚΟΜΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ........ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ..... ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΥΓΙΗ ΠΟΥ ΚΟΨΑΝΕ ...... ΤΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΑΙ ... ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ !! ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ....???? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ...... ΠΟΛΥ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .....!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back