Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα: Οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα: Οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2020, 22:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας άλλος φορέας, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με πρόεδρο τον Γιάννη Λυκοτραφίτη, έρχεται να καταθέσει τη δική του πρόταση για την αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης (η οποία έληξε χτες) εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών.

Το «ηπειρώτικο» ΤΕΕ αναδεικνύει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του πάρκου από αυτόν που προτείνει η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, υπενθυμίζοντας τους χωροταξικούς σχεδιασμούς που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, όπως είναι το μητροπολιτικό πάρκο στον χώρο του στρατοπέδου Βελισσαρίου, αλλά και τις υφιστάμενες γειτονικές χρήσεις, όπως είναι το Πανηπειρωτικό Στάδιο. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί στην πρόταση ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα η φυσική και λειτουργική σύνδεσή του με το μητροπολιτικό πάρκο. Παράλληλα, αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο για το Δήμο Ιωαννιτών, ταυτόχρονα με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του χώρου του Στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων» τονίζεται.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο θέτει επίσης το ζήτημα της πρόσβασης στο πάρκο με εναλλακτικά μέσα, θυμίζοντας τους σχεδιασμούς για ποδηλατόδρομους σε μεγάλες οδικές αρτηρίες όπως στην οδό Νιάρχου, αλλά με τακτική σύνδεση του πάρκου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μια σημαντική παρατήρηση αφορά τη μη συμμετοχή στην πρόταση αξιοποίησης του Δήμου, του δυτικού τμήματος του πάρκου (σ.σ. το πάρκο Πυρσινέλλα το διασχίσει η εθνική οδός) 80 στρεμμάτων. Το ΤΕΕ προτείνει τη λειτουργική και νοητική ενοποίηση των δύο γεωτεμαχίων του πάρκου μετά από αρχιτεκτονική και οικονομοτεχνική μελέτη, ενώ καταθέτει την άποψη ότι στο γεωτεμάχιο των 80 στρεμμάτων θα μπορούσαν να γίνουν περιπατητικές διαδρομές και ένα αναψυκτήριο όπως και να συνδεθεί με τον χώρο του παρακείμενου Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας.

Για τις κτιριακές υποδομές εντός του πάρκου Πυρσινέλλα, εκτιμά ότι θα πρέπει να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά (χρήση ΑΠΕ) ενώ δεν θεωρεί σκόπιμη την κατασκευή επιπρόσθετων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Για τη ζωνοποίηση της έκτασης του πάρκου (περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός), το ΤΕΕ δεν είναι και ιδιαίτερα θετικό, προκρίνοντας τον συγκερασμό των χρήσεων.

Όχι σε γήπεδα και skate park

Επιμέρους, για την αθλητική ζώνη όπως οριοθετείται από τον Δήμο Ιωαννιτών, το Τεχνικό Επιμελητήριο διαφωνεί με την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αντιπροτείνοντας τη διαμόρφωση χώρου πράσινης αλάνας, και με το skate park. 

Ιδίως για το τελευταίο επισημαίνει ότι η διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου σύνθετες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα όπως και ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναπτύσσεται συνήθως σε περιοχές του κλασικού αστικού ιστού μιας πόλης και δεν εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον του πάρκου. Στον συγκεκριμένο χώρο προτείνονται χρήσεις άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων (π.χ.  πίστες αναρρίχησης) ή άλλων αθλημάτων (π.χ. τοξοβολία).

Χώρος πολιτισμού το κεντρικό κτίριο

Στη ζώνη των πολιτιστικών χρήσεων, κυρίαρχο ρόλο έχει το κεντρικό κτίριο, το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι να λειτουργήσει το κτίριο, αφού αποκατασταθεί, ως χώρος εικαστικών, μουσικών ή άλλων εκδηλώσεων, και ως εκθεσιακός χώρος τοπικών προϊόντων.

Για τον χώρο μπροστά από το κτίριο, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως υπαίθρια γλυπτοθήκη, η διαχείριση της οποίας θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για τον χώρο της μεγάλης λίμνης, το Τεχνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επιπρόσθετο χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. «Στην περιοχή αυτή προτείνουμε ήπιες διαμορφώσεις ακολουθώντας σχεδόν το ανάγλυφο του φυσικού εδάφους. Επίσης, στον παραπάνω χώρο θα μπορούσαν να χωροθετηθούν χρήσεις, όπως υπαίθριος κινηματογράφος, επιδαπέδια παιχνίδια, χώροι με τραπέζια και πάγκους για πικ-νικ, πισίνα κ.τ.λ.» τονίζεται.

Στην τρίτη ζώνη του πάρκου που αφορά τον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος, δεν μπορούν να συντελεστούν ιδιαίτερες κατασκευαστικές παρεμβάσεις, όπως σημειώνεται. Στη ζώνη αυτή πρέπει να συντηρηθούν τα μονοπάτια, να διαμορφωθούν οι περιπατητικές διαδρομές και να υλοποιηθεί ο προβλεπόμενος ποδηλατόδρομος.

Εναλλακτικές προτάσεις

«Θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά αν ο χώρος της υφιστάμενης αποθήκης, ο οποίος προβλέπεται να εξυπηρετήσει λειτουργικά το προτεινόμενο περιβαλλοντικό πάρκο Εκπαίδευσης, επαρκεί και καλύπτει τις ανάγκες για το σκοπό αυτό» επισημαίνει. Το Τεχνικό Επιμελητήριο προτείνει εναλλακτικά μια άλλη χρήση της αποθήκης: τη λειτουργία της ως στάβλος αλόγων, για πιθανή εξυπηρέτηση της δραστηριότητας της θεραπευτικής ιππασίας. Παράλληλα, στην περιοχή, προτείνει και τη χωροθέτηση ενός κλειστού περιφραγμένου χώρου εκπαίδευσης και ελεύθερης κίνησης κατοικίδιων ζώων (σκύλων).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου επιμένει πάντως ότι για την ολιστική αντιμετώπισης της ανάπλασης του πάρκου, απαιτείται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, «έστω και με τη μορφή κατάθεσης ιδεών» όπως σημειώνεται. Όπως και να’ χει, πρέπει να προηγηθεί η διαχειριστική μελέτη.

Επίσης, δίνεται έμφαση και στη βιωσιμότητα του συνόλου του έργου, όπως και στη διαχείριση όλου του υδατικού δυναμικού του χώρου και του φωτισμού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.                                

ΣΧΟΛΙΑ
Κώστας Λούκας
Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι όταν βρεθεί ένας δημόσιος χώρος την πέφτουν προς αξιοποίηση βάζοντας διάφορες προτάσεις οι οποίες στην ουσία είναι ίδιες δηλαδή η οικονομία της αγοράς. Δεν σκέπτονται να αφήσουν.και μια περιοχή που σχεδιάστηκε ως arboretum να την αφήσουν έστω και ως απάντηση ευθύνης στην κλιματική αλλαγή. Την πέφτουν όπως στην λίμνη πού είναι το αποτέλεσμα της.αναπτυξης που την κατάντησαν βάλτο.... αφήστε το χώρο στην φυσιολογική εξέλιξη. Αρκετά...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back