ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκινγκ στα Γιάννενα: Όλο και πιο δύσκολο

Εικόνα του άρθρου Πάρκινγκ στα Γιάννενα: Όλο και πιο δύσκολο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2023, 19:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκινγκ στα Γιάννενα γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο.

Συγκρούονται δύο τάσεις, απόλυτα λογικές και θεμιτές.

Από τη μια, η «έξωση» των αυτοκινήτων από το αστικό κέντρο, με ταυτόχρονη πεζοδρόμηση, ολική ή ήπια

Από την άλλη, η ανάγκη των κατοίκων να παρκάρουν κάπου τα οχήματά τους, αυτά με τα οποία θα πάνε στη δουλειά τους, το επόμενο πρωί. Και οι άνθρωποι δεν έφυγαν από το αστικό κέντρο των Ιωαννίνων…

Ένα πολύ κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι πρόσφατες παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους, κοντά στην πλατεία Πάργης. Η μετατροπή τους σε οδούς διέλευσης και όχι παρκαρίσματος μετακίνησε τα οχήματα των κατοίκων προς την κατεύθυνση της πλατείας Ομήρου.

Προφανώς, η εικόνα της Ακαδημίας με πλατύτερα πεζοδρόμια είναι σαφώς καλύτερη. Το ίδιο και της Σμύρνης ως πεζοδρομημένης και «ήπιας κυκλοφορίας». Ωστόσο, η εικόνα της τελευταίας είναι και ενδεικτική της ανοιχτής αντίφασης: η μια πλευρά της είναι ξανά πάρκινγκ για αυτοκίνητα, από την Πάργης μέχρι τη Νεοφ. Δούκα.

Τι λείπει λοιπόν και οι μεταβάσεις είναι «βάναυσες»;

Μάλλον ο σχεδιασμός. Οι παρεμβάσεις συνεχίζουν να γίνονται αποσπασματικά, χωρίς να φαίνεται να έχουν κάποια χρονική συνοχή, αλλά κυρίως, γίνονται χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση. Αν δηλαδή είσαι κάτοικος ενός δρόμου που πεζοδρομείται, θα πρέπει να βρεις λύση.

Και οι εμβαλωματικές λύσεις στηρίζονται στην ανοχή, μια διαδικασία πολύ γνωστή στα ελληνικά δεδομένα. Ή πάρκινγκ στους καινούργιους πεζοδρόμους, κολλητά σε εισόδους σπιτιών ή μετακίνηση προς άλλες οδούς όπως η Δομπόλη, η οποία ξαφνικά έχει γίνει δρόμος διπλής σειράς παρκαρίσματος. Και περιμένει και το δημαρχείο, σύμφωνα με το πλάνο…

Παρεμπιπτόντως, στο νομό Ιωαννίνων είναι καταγεγραμμένα επίσημα (στοιχεία 2020, ΕΛΣΤΑΤ) 121.452 επιβατικά ΙΧ και άλλα 772 ΔΧ. Επίσης, υπάρχουν και 32.487 μοτοσικλέτες.

ΣΧΟΛΙΑ
Cat man
Λαμπρο παραδειγμα η καταστροφη της εμπορικοτητας της οδου ανεξαρτησιας.χωρις παρκιν διαλυθηκαν ιστορικα καταστηματα το ιδιο θα γινει και χαριλαου τρικουπη και γυρω.ισως οι τεως τσοπανοι που εγιναν εμποροι αντι open mall ζητησουν παρκιν δωρεαν γιατι συντομα τα mall που θα ερθουν στη Νιαρχου θα τους κανουν σκονη.
αλήθεια...
αλήθεια, γίνεται κανένας έλεγχος από αρμόδιους, ως προς την τήρηση των προδιαγραφών οριοθέτησης των χώρων στάθεμευσης ή επαφίεται στον δίψα για στάθμευση περισσότερων αυτοκινήτων στον μισθωμένο χώρο; λαβαίνονται υπ΄ψη οι υδροροές, απορροές και λοιποί σωλήνες στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ; Ε δήμαρχε;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back