ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Παρέμβαση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα Πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου Παρέμβαση υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα Πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2021, 16:16
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τα Πανεπιστήμια της χώρας επιστρέφουν στη διά ζώσης λειτουργία τους, και οι πρόεδροι όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας/Βιοεπιστημών, μετά από πρωτοβουλία του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητούν από την κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους συμμετέχοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι επτά πρόεδροι των πανεπιστημιακών αυτών τμημάτων απέστειλαν σχετικό έγγραφο στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το οποίο δημοσιοποιούν.

Όπως σημειώνεται καταρχάς, η επί τρία συνεχόμενα εξάμηνα εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ άφησε ένα δυσαναπλήρωτο μαθησιακό κενό, ιδιαίτερα στο εργαστηριακό κομμάτι. «Εκτιμούμε ότι η απώλεια ενός ακόμη εξαμήνου θα είναι καταστροφική, διότι το μαθησιακό έλλειμμα των φοιτητών μας θα καταστεί μη αναπληρώσιμο» τονίζεται.

Οι πρόεδροι σημειώνουν ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία τούς βρίσκει σύμφωνους. Εκτιμούν όμως πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της επιστήμης κατά της Covid-19 προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής και η αδιατάρακτη ακαδημαϊκή λειτουργία των τμημάτων και γενικότερα των ΑΕΙ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν ότι τα PCR και τα rapid test ναι μεν βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα  μαθήματα. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, ο διαρκής έλεγχος των πιστοποιητικών (λόγω της εισόδου-εξόδου στις αίθουσες διαφορετικών φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) παρακωλύει τη φυσιολογική εκπαιδευτική διαδικασία.

Η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με την παρέμβαση, είναι οι εμβολιασμοί. «Τα εμβόλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διασπορά του ιού,    λόγω της υψηλής κινητικότητας των φοιτητών, της  συγκέντρωσης ατόμων από όλες τις  περιοχές της χώρας σε μία πόλη και της έντονης και πολύπλευρης κοινωνικής ζωής των νέων ανθρώπων» τονίζουν οι επτά πρόεδροι.

Για τον λόγο αυτόν και με γνώμονα την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον («που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου»), οι πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας καλούν την κυβέρνηση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Το έγγραφο προς την υπουργό Παιδείας υπογράφουν: ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης, πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο καθηγητής Μηνάς Γιάγκου, πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., ο καθηγητής Δημήτρης Καρπούζας, πρόεδρος Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο καθηγητής Παναγιώτης Κατσώρης, πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Μαραγκός, πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών  και Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο αναπληρωτής καθηγητής Αριστείδης Παρμακέλης, πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας στο ΕΚΠΑ, και η καθηγήτρια Αικατερίνη Χλίχλια, πρόεδρος Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back