Τα πρόσφατα περιστατικά με την απώλεια ενός νέου ανθρώπου στα Τζουμέρκα, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, αλλά και των έμπειρων ορειβατών στα Καλάβρυτα, κινητοποίησαν τους Ορειβατικούς Συλλόγους Ηπείρου και Κέρκυρας να καταθέσουν αίτημα δημιουργίας ομάδας ορεινής διάσωσης, «δημοσίου χαρακτήρα, σε κάθε Περιφέρεια, με υποστήριξη κατάλληλων εναέριων μέσων και κατάλληλα καταρτισμένων στελεχών».
Οι περιγραφές του πατέρα του Θεοχαρόπουλου που καταμαρτυρούν αργοπορημένη και ελλιπή επέμβαση, συν το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη εξήγηση από τους φορείς, δημιούργησαν ακόμα βαρύτερο κλίμα για το έτσι και αλλιώς γενικά βαρύ, για τη λειτουργία της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα.
Οι Ορειβατικοί αναφέρουν:
Οι προτάσεις μας υπήρχαν και εύκολα δύνανται να συγκεκριμενοποιηθούν στα σημερινά δεδομένα.
Παράλληλα με την ορειβατική κοινότητα θα νοιώσουν πιο ασφαλείς και οι κάτοικοι ορεινών και δύσβατων περιοχών καθώς και οι επισκέπτες τους. Στον απόηχο των πρόσφατων μοιραίων ατυχημάτων στα βουνά δημοσιεύτηκαν κάποιες απόψεις που αφορούν, επιπλέον της άμεσης ορεινής διάσωσης που είναι εύλογα πρώτιστα δική μας επιδίωξη, στο πώς θα πηγαίνουν οι ορειβάτες στα βουνά. Προφανώς οι εκφραστές αυτών των απόψεων δεν γνωρίζουν τι σημαίνει το βουνό για τους λάτρεις του. Οι ορειβάτες που έφυγαν στα βουνά ήταν οι καλύτεροι και οι καλύτερα εκπαιδευμένοι του είδους τους. Ερμής Θεοχαρόπουλος πρωταθλητής χιονοδρομίας και αγωνιστικής αναρρίχησης, Γιάννης Τορελλι πρωτοπόρος αναρριχητής trad, sport και πάγου, Θανάσης Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Τεκος σοβαροί αναρριχητές, και ας θυμηθούμε, τέτοιες μέρες έφυγε και ο Στέφανος Σκοπούλης ικανός και πεπειραμένος ορειβάτης. Τα βουνά είναι βουνά: πανώρια και συνάμα εν δυνάμει επικίνδυνα. Και αυτό είναι τα χειμερινά σπορ στα βουνά, πανώρια και συνάμα εν δυνάμει επικίνδυνα. Άλλο θέμα το ότι μέσα από τους ορειβατικούς συλλόγους προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των μελών μας με έμπειρους αρχηγούς πορειών οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι με πιστοποιημένους εκπαιδευτές - οδηγούς βουνού στην αναρρίχηση και το χειμερινό βουνό και με διαβαθμισμένες πορείες ανάλογα με τις δυνατότητες των ορειβατών. Το βουνό είναι ακατανίκητη έλξη και για μονήρεις ορειβάτες, χιονοδρόμους, δρομείς ή και για παρέες ορειβατών, φυσιολάτρες που με αυτόν τον τρόπο αγαπούν να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους. Δεν έχουν λιγότερο δικαίωμα να πάνε όπως θέλουν σε κάθε βουνό, εφ όσον το σέβονται, από τους ανθρώπους που αγαπούν έναν αστικό τρόπο διασκέδασης. Η διαφορά είναι ποιος μένει αβοήθητος από την πολιτεία. Η διασωστική μονάδα με διασωστικό ελικόπτερο και διασωστική ομάδα θα γίνει γιατί ο ορειβατικός κόσμος μετράει τους νεκρούς του λόγω του σχεδόν ανύπαρκτου διασωστικού μηχανισμού σε μια ορεινή χώρα με απίστευτη ποικιλία βουνών. Η Ήπειρος είναι γεμάτη βουνά και αναπόφευκτα πόλος έλξης αθλητών διαφόρων ορεινών σπορ και αυτό συνεπάγεται βάση μόνιμου μηχανισμού διάσωσης αν θέλει η πολιτεία να θεωρείται «ανθρώπινη». Διάβημα για την ορεινή διάσωση εκ μέρους των συλλόγων έγινε στη Περιφέρεια. Τα παραπάνω δημοσιεύονται από τους ορειβατικούς συλλόγους, και πιστεύουμε εκφράζοντας όλους τους «ορεσίβιους», στο όνομα όλων αυτών που μας λείπουν. Ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας. |