ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Παραλίες και αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά»

Εικόνα του άρθρου «Παραλίες και αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2018, 18:35
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπενθυμίζει, ενόψει καλοκαιριού, ότι «σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους».

Οι Δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι  και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό.

Ο Συμπαραστάτης σημειώνει ότι «οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι προς τους οποίους απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καλούνται με τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας».

Υπεύθυνοι φορείς για την εφαρμογή το νόμου είναι οι Δήμοι και η Αστυνομία, καθώς και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του δημοσίου.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back