ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στην Κίνα

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στην Κίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017, 12:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου επισκέφθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, στο πλαίσιο των πολύ στενών σχέσεων των δύο ιδρυμάτων. Στο κινέζικο πανεπιστήμιο διδάσκονται περισσότερες από ογδόντα ξένες γλώσσες, ενώ εκεί φοιτούν οι Κινέζοι φοιτητές που παρακολούθησαν, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πρώτος λόγος της πρόσκλησης και της επίσκεψης του κ. Πρύτανη ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο ιδρύματα,  που έρχεται ως φυσική συνέχεια της επιτυχημένης δίχρονης παραμονής των κινέζων φοιτητών στα Γιάννενα. Ο δεύτερος λόγος ήταν η συμμετοχή του κ.  Καψάλη σε τιμητική εκδήλωση, καθώς ορίστηκε μέλος της ακαδημαϊκής επιτροπής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τέτοια θέση.

Κατά την επίσκεψη, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές της συνεργασίας. Ο κ. Καψάλης κατέθεσε μια σειρά προτάσεις, όπως για παράδειγμα η ανάγκη να συνεχιστεί η ανταλλαγή φοιτητών, ενώ κύριο μέλημα των δύο πλευρών θα είναι η ανταλλαγή επισκέψεων μελών ΔΕΠ των δύο πανεπιστημίων, με προτεραιότητα να δίνεται από το πανεπιστήμιο της Κίνας σε επισκέψεις μελών ΔΕΠ των ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία κ.λπ.). Επίσης, θα επισκεφθούν τα Γιάννενα κινέζοι καθηγητές για να διδάξουν τη γλώσσα τους σε φοιτητές του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα παρέμβει για τη βελτίωση του τρόπου διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Κίνας (διδακτικό υλικό, επιμόρφωση προσωπικού κ.λπ.).

Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα για τη διαμόρφωση χώρου έκφρασης του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής ιστορίας και παράδοσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο πρύτανης, ο αντιπρύτανης, ο κοσμήτορας της Σχολής Ξένων Σπουδών καθώς και ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γόνιμη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την πεποίθησή τους ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back