Συνεργασία-ορόσημο χαρακτήρισε η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, το μνημόνιο που υπέγραψε με το Imperial College του Λονδίνου, καθήμενη ανάμεσα στην Πηνελόπη Μανούσου, καθηγήτρια Ηπατολογίας εκεί, τον καθηγητή Ηπατολογίας Μαρκ Θερς και τον πρέσβη της Αγγλίας στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ.
Η κα Μπατιστάτου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κα Μανούσου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «συνέβαλε καθοριστικά στην πορεία συνάντησης πανεπιστημίων και τη θεσμική ενδυνάμωση της συνεργασίας μας».
Η πρύτανης ανέτρεξε στις «προπαρασκευαστικές» επαφές και σχέσεις των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και έφτασε στο θερινό σχολείο για το «Μικροβίωμα», την πρώτη κορύφωσή της:
«Είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων. Το θερινό σχολείο προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα καινοτόμο πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη της συνεργασίας μας» τόνιζε η πρύτανης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα και τον πρέσβη.
«Η παρουσία του αποτελεί τιμή για εμάς και μια ισχυρή ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται σε αυτή τη συνεργασία, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοτζ αντιφώνησε λέγοντας ότι η τιμή είναι δική του και πως η Αγγλία ήταν πάντα ακαδημαϊκή κοιτίδα για έλληνες φοιτητές-τριες. «Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 350.000 απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων, ενώ στα πανεπιστήμια της Βρετανίας εργάζονται σήμερα 4.000 Έλληνες καθηγητές», παρά τις αλλαγές που επέφερε το brexit.
Η κα Μανούσου είπε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην ανοδική του πορεία και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του στρατηγικού του σχεδιασμού και ο κ. Θερς, διευθυντής του Ακαδημαϊκού Κέντρου Επιστημών Υγείας του Imperial College, συμπλήρωσε ότι παρά το brexit «θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς μας εταίρους στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων όπως το Horizon κλπ.».