Φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, των 22+1 τμημάτων (η Καλών Τεχνών δεν συμμετέχει στις πανελλαδικές), θα υποδεχθεί 4,5 χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε τρεις πόλεις. Ο αριθμός «ζαλίζει» και φορτίζεται με πολλές θετικές και αρνητικές επισημάνσεις, οι οποίες συνυπάρχουν ενώ είναι αντίθετες.
Για παράδειγμα, έχει γίνει πολλή κουβέντα για την πτώση των βάσεων φέτος και στο ίδρυμα των Ιωαννίνων, ωστόσο η συζήτηση αυτή υποχωρεί όταν το κύριο θέμα, γίνεται η «οικονομική ένεση» στις τοπικές κοινωνίες.
Μια πιο ενδελεχής ματιά είναι πάντα οι πρώτες επιλογές τμημάτων των υποψηφίων, η σχέση τους ως προς τους εισακτέους της σχολής (παράγοντας που καθορίζει σε ένα βαθμό και τις βάσεις) αλλά και οι συνολικές επιλογές για συγκεκριμένες σχολές.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λοιπόν, ο «βασιλιάς» των επιλογών ποσοτικά, παραμένει το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και ακολουθείται από το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών. Η διαχρονικά πιο κλασική πανεπιστημιακή επιλογή «αντέχει», με 25.000 υποψήφιους, να τα έχουν επιλέξει σε οποιαδήποτε θέση προτεραιότητας.
Η πρώτη σχολή στις επιλογές όμως, σε σχέση με τους εισακτέους που δέχεται, καθώς και πρώτη σε πρώτες επιλογές, είναι η το τμήμα Ψυχολογίας. Το παλιό «ένα τρίτο» του ΦΠΨ και της Φιλοσοφικής, η οποία καρατομήθηκε για άλλη μια φορά, από το νόμο Γαβρόγλου, είναι το πιο δημοφιλές, μαζί με το Παιδαγωγικό Δημοτικής, σε πρώτες επιλογές. Αντίθετα με το Παιδαγωγικό όμως που έχει 232 εισακτέους-ες, το Ψυχολογικό έχει μόνο 100. Επίσης, έχει τη δεύτερη βάση φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά την Ιατρική.
Το 17% των εισακτέων του, το επέλεξαν πρώτο και το 82%, στις έξι πρώτες θέσεις.
Η Ιατρική έχει επίσης ποσοστό 16,9% των εισακτέων που την είχαν πρώτη επιλογή.
Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι το Μουσικών Σπουδών Άρτας, που παρά τις χαμηλές βάσεις, το είχε επιλέξει πρώτο, το 33% των εισακτέων του. Βέβαια, η σχολή διατηρεί μια μοναδικότητα, η οποία… κινδύνευσε κατά την πρόσφατη συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Ταυτόχρονα όμως, το Μουσικών Σπουδών ήταν αυτό προτίμησαν λιγότερο από όλα οι υποψήφιοι: Μόλις 466 επιλογές για τις 150 θέσεις του. Εδώ, φαίνεται και πόσο σχετική είναι η «δημοφιλία» των τμημάτων…
- Οι «κλασικές σχολές», θετικές και θεωρητικές, δεν ασκούν πλέον έλξη στους υποψήφιους των πανελλαδικών. Η Φιλοσοφική, που σημείωσε φέτος μεγάλη κάμψη στις βάσεις εισαγωγής, αλλά και η Φυσικομαθηματική, έχουν λίγες, σε σχέση με τις θέσεις που προσφέρουν, πρώτες επιλογές.
- Στην Αρχιτεκτονική, το 20% των υποψηφίων, την επέλεξε πρώτη. Επίσης, οι 43 στους 53 που εισάγονται, την είχαν επιλέξει στις έξι πρώτες θέσεις.
- Στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το επέλεξε πρώτο το 10% των εισακτέων του.
Πολύ μεγάλο ποσοστό πρώτης επιλογής σε σχέση με τις θέσεις εισαγωγής, παρουσιάζει και το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, η ίδρυση του οποίου αποτέλεσε αφορμή για ιδιαίτερη (και δικαιολογημένη, σε σημαντικό βαθμό) κριτική, στην υπουργία Γαβρόγλου.
Η πρώτη επιλογή εξαρτάται πάντα από την τάση της εποχής και από την αντίληψη για το ποια σχολή παρέχει πιο εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση. Η επιλογή σύμφωνα με το πόσο καλά δομημένο είναι το τμήμα, αν έχει υποδομές, προσωπικό, ακόμα και αν διαθέτει κάποια αναγνώριση στις (εν πολλοίς αμφιλεγόμενες) «λίστες κατάταξης», περνάει σε δεύτερη μοίρα…
Δείτε τις επιλογές των εισακτέων (κλικ στο κέντρο για πλήρη οθόνη-μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση με το φακό, επάνω αριστερά):