ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εβδομάδα συνελεύσεων και διαδικτυακών (;) εξετάσεων

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εβδομάδα συνελεύσεων και διαδικτυακών (;) εξετάσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2024, 13:13
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπαίνει σε άλλη μια εβδομάδα κινητοποιήσεων, με όλες σχεδόν τις σχολές υπό κατάληψη και νέο γύρο συνελεύσεων, που ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα.

Το ερώτημα της εξεταστικής επικρέμεται και απέναντί του, υπάρχουν διάφορες, ειλικρινείς και μη, τοποθετήσεις. Η πιο προσχηματική ωστόσο, είναι αυτή της κυβέρνησης που διέταξε να γίνει εξ αποστάσεως εξεταστική.

Αυτή η μέθοδος, η οποία δοκιμάστηκε στις ακραίες συνθήκες της πανδημίας, αποδείχθηκε όχι και τόσο… ακαδημαϊκή. Επί του παρόντος ωστόσο, την κυβέρνηση απασχολεί να κερδίσει μια πολιτική νίκη απέναντι σε ένα χώρο, τον οποίο παραδοσιακά και ιδεολογικά βάζει απέναντί της και σε αυτή την κατεύθυνση, θα μεταχειριστεί κάθε μέσο.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει καταρχήν απόφαση εφαρμογής της σχετικής διαταγής του Υπουργείου Παιδείας, στο πνεύμα της απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ωστόσο, θα πρέπει και τα τμήματα να οργανώσουν διαδικτυακή εξεταστική, η οποία σημειωτέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια.

Οι αντιδράσεις υπάρχουν ήδη: Η Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών ΔΔΠΜΣ «Ελληνική Φιλοσοφία-Φιλοσοφία των Επιστημών» από το τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταθέτει το εξής κείμενο:

Εξεταστική ή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να εκβιάσει τη φοιτητική κοινότητα, βάζοντάς τη να διαλέξει ανάμεσα στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και στους κόπους που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του προηγούμενου εξαμήνου. Τέτοιου τύπου ψευτοδιλήμματα, που τεχνηέντως δημιουργούνται από την κυβέρνηση, πρέπει να καταπέσουν και να αναδειχτεί ότι ο μόνος υπεύθυνος είναι η ιδεοληπτική κυβερνητική πολιτική που εξωθεί την κατάσταση στα άκρα.
Αδιανόητη θεωρούμε επίσης την παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας που κλιμακώνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Απευθύνουμε χαιρετισμό και στηρίζουμε τους πολύπλευρους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας, φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Τασσόμαστε ενάντια στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην αντισυνταγματική καταπάτηση του άρθρου 16.
Η τακτική που συστηματικά ακολουθείται για την απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού είναι γνωστή. Το ίδιο επιχειρείται να συμβεί και με την επιδιωκόμενη εκπαιδευτική πολιτική. Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρώτα υποχρηματοδοτείται και η λειτουργία του απαξιώνεται συστηματικά ώστε να οδηγηθεί σε παρακμή. Τότε παρουσιάζονται ως λύση οι ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει με την υγεία ή τις συγκοινωνίες, την ιδιωτικοποίηση των οποίων πληρώνουμε με τις ζωές μας.
Ας μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό και με την παιδεία. Ας μην παραδώσουμε στο κέρδος τη μόρφωση, το μέλλον και την αξιοπρέπεια τη δική μας και των επόμενων από εμάς.


Επίσης, η τομεακή οργάνωση ΑΕΙ του ΚΚΕ Ιωαννίνων κατήγγειλε, χωρίς να κατονομάσει, καθηγητή του Χημικού Ιωαννίνων, ότι «καθηγητές μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού επιλέγουν να στοχοποιήσουν μέλη της ΚΝΕ, εκλεγμένους συνδικαλιστές με το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., ξεδιπλώνοντας έναν οχετό προσωπικών προσβολών που περισσότερο προσομοιάζει σε κουτσομπολιό με χρυσαυγήτικο ύφος παρά σε καθηγητές πανεπιστημίου», σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι πρόκειται για εξαιρέσεις.

Επί του παρόντος λοιπόν συνελεύσεις και νέα συγκέντρωση και πορεία στις 8 Φεβρουαρίου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back