ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πανεπιστημιακό κέντρο υγείας» στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Πανεπιστημιακό κέντρο υγείας» στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2024, 09:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα από τα επτά «πανεπιστημιακά κέντρα υγείας» στην Ελλάδα, θα γίνει στα Γιάννενα, ελέω παρουσίας της Ιατρικής σχολής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, δημιουργούνται 7 πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στην επικράτεια και ενισχύεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, δίνοντας κίνητρα συμμετοχής γενικών ιατρών και παθολόγων, αλλά και διευρύνοντας τη δεξαμενή με ιδιώτες γιατρούς που θα πληρώνει ο πολίτης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την «εξώθηση» των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, με επιβάρυνση των πολιτών, επιπλέον των εισφορών που ήδη καταβάλλουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και την υφυπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη, «εισάγονται δείκτες παρακολούθησης του έργου του προσωπικού γιατρού με αιχμή την πρόληψη, προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ θα υπάρχουν ποινές στους γιατρούς που δεν θα καλύψουν τους στόχους» (όπως αναφέρει το κείμενο του ΑΠΕ).

Ειδικότερα, τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο), θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και θα αποτελούν «κέντρα» εκπαίδευσης των γιατρών.

Το κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο θα έχει 4 μέλη ΔΕΠ (5 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κατάλληλα εκπαιδευμένα για να παρέχουν ΠΦΥ.

Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι έως το τέλος του 2024. Τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Σε αυτά τα κέντρα υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Επίσης θα αναπτυχθούν 312 ιατρεία χρόνιων παθήσεων.

Οι ειδικότητες που θα πλαισιώσουν το θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι παθολόγοι, παιδίατροι αλλά και ψυχολόγοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back