Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 29-09-2016, 19:39
ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία φέρεται αποφασισμένη να κάνει κάτι με το ζήτημα της φοροδιαφυγής των πολιτών της. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, πλήρωσε το ποσό των 900.000 δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα των Panama Papers με σκοπό τον εντοπισμό εκατοντάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Η κίνηση της Δανίας αποτελεί μέρος των κλιμακούμενων παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και αποφασίστηκε καθώς η σκανδιναβική χώρα εκτίμησε πως μόνο κατά τα τρία τελευταία χρόνια απώλεσε 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια από φοροδιαφυγή.

«Το επόμενο βήμα είναι να ψάξουμε σε βάθος και να εντοπίσουμε τους ανθρώπους και να ερευνήσουμε την φορολογική τους κατάσταση. Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά για να καθορίσουμε αν συντρέχει λόγος να ασκήσουμε διώξεις», δήλωσε ο Τζιμ Σόρενσεν, επικεφαλής της φορολογικής αρχής της Δανίας (SKAT) με ανακοίνωση του.

Παράλληλα ο Σόρενσεν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η πληρωμή έγινε σε μια ανώνυμη πηγή με ανταλλαγή την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα των «Εγγράφων του Παναμά» που εμπλέκουν Δανούς πολίτες, παρά σε αυτά που διέρρευσαν. Όπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο, έχει βάλει στο στόχαστρο υποθέσεις 500–600 Δανών πολιτών.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν χρήματα που πληρώθηκαν με την μορφή παράνομης επιστροφής φόρου σε Δανούς στο εξωτερικό, οι δανέζικες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες στην Βρετανία και σε άλλες χώρες

Οι πρακτικές φοροαποφυγής που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο από τη διαρροή των λεγόμενων Panama Papers με λεπτομέρειες για οικονομικές συναλλαγές υπεράκτιων εταιριών με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες, ανάμεσα τους αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες, διέρρευσαν από το παναμαϊκό δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca από μια ανώνυμη πηγή.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa