Ούτε ένας μήνας δεν έχει μείνει για να τελειώσει η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής. Και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου επιδιώκει να κλείσει ένα κρίσιμο ζήτημα: Να βρει χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη, και τη μετατροπή του σε Δημαρχείο.
Το έργο για το οποίο υπογράφηκε η σύμβαση τον Μάιο του 2023 με τη μέθοδο της «μελέτης-κατασκευής», δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Με την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Παπαγεωργίου είχε πει ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα οι εργασίες».
Το «αμέσως επόμενο διάστημα» πέρασε προ πολλού, και τα 12,5 εκατ. ευρώ δεν υπάρχουν επί της ουσίας.
Η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να κάνει μια απόπειρα για την εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης του έργου αυτού, ενός έργου που, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, φέρει τη σφραγίδα του εκλιπόντος δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Καθώς ο Μωυσής Ελισάφ ήταν o δήμαρχος που ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πήρε το κτίριο από την ΕΤΑΔ με τη μορφή μίσθωσης (έναντι 6000 ευρώ τον χρόνο) για 20+20 χρόνια.
Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών θα συνεδριάσει, έχοντας στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης την υποβολή πρότασης με τίτλο «Κατασκευή διοικητικού κέντρου με αίθουσα πολλών χρήσεων στο κτίριο Δομπόλη» για χρηματοδότηση στην πρόσκληση Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ.
Η πρόσκληση, που αφορά την «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Κεντρικής Διοίκησης και ΟΤΑ», άνοιξε στις 30 Νοεμβρίου και έχει προϋπολογισμό μόλις 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να γίνει υπερδέσμευση για δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.
Το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται εκ των πραγμάτων ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης –με το δεδομένο της πανελλαδικής κάλυψης της εν λόγω πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.
Όπως αναφέρεται στην πρόκληση, οι δράσεις αφορούν ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίων της Κεντρικής Διοίκησης και των ΟΤΑ β’ βαθμού, με έμφαση σε ιδιαίτερα ενεργοβόρα και εμβληματικά κτίρια ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας. Προβλέπονται δε παρεμβάσεις στο κέλυφος ενός κτιρίου όπως προσθήκη μόνωσης και αντικατάσταση κουφωμάτων, ενεργειακή αναβάθμιση Η/Μ εγκαταστάσεων, αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού κ.λπ.